Aksamitna zupa krem z cebuli i czosnku, to propozycja na smaczny i rozgrzewający posiłek. Sezon przeziębieniowy mamy w pełni, więc warto również w naturalny sposób wspomóc naszą odporność. Pomoże nam w tym czosnek i cebula. Ich fantastyczne dobroczynne działanie doskonale wpływa na nasz organizm. Prosty przepis na zupę cebulowo - czosnkową z grzankami możecie wykorzystać na obiad lub kolację.
Zupę proponuję podawać z tartym serem i domowymi grzankami. Dodatek serka mascarpone nadaje jej kremowości.
Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw.
Moc Polskich Warzyw odkryjesz na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl
Cebula, to warzywo o szerokim zastosowaniu kulinarnym i udowodnionym, korzystnym wpływie na zdrowie. Uprawiane i spożywane na całym świecie. Niezależnie od szerokości geograficznej równie mocno szczypie w oczy! Dlaczego tak się dzieje? To za sprawą związków siarki, które uwalniając się podczas krojenia z uszkodzonych komórek cebuli i zamieniają w kwas siarkowy. Ten zaś rozpuszcza się w płynie łzowym podrażniając spojówki, które reagują nadprodukcją łez.
Cebula to dobre źródło witamin z grupy B, a także witaminy C. Ta ostatnia, pochodząca właśnie z cebuli, chroniła marynarzy przed szkorbutem! To aromatyczne warzywo dostarcza nie tylko składników mineralnych, ale przede wszystkim związków o działaniu prozdrowotnym, w tym wspomagających odporność czy przyspieszającym gojenie się ran.
Cebula występuje w kilkuset odmianach. Poszczególne z nich różnią się wielkością, kształtem, intensywnością smaku czy kolorem. Wykorzystywana jest w każdej kuchni, do dań mięsnych i wegetariańskich, na ciepło i zimno, jako dodatek do kiszonek, czy przetworów, a nawet w postaci dżemu!
Co wyróżnia czosnek galicyjski spośród warzyw swojej kategorii? Łuski główek czosnku galicyjskiego są fioletowo-różowe lub fioletowe. Sama główka jest duża z nielicznymi ząbkami, dzięki czemu wielkość pojedynczego ząbka jest większa w porównaniu do innych czosnków. Czosnek galicyjski charakteryzuje się wysoką zawartością alliiny (związku odpowiadającego za charakterystyczny smak czosnku) – średnio o 5% więcej zawartość w porównaniu z czosnkami tych samych odmian uprawianymi w innych częściach kraju.
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
0 comments:
Prześlij komentarz