Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wbij jajka i wraz z cukrem ubijaj przez kilka minut, aż powstanie puszysta masa. Następnie wąskim strumieniem wlej olej, miksuj na wolnych obrotach. W kolejnym kroku dodaj przesianą przez sitko mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia się składników. Na koniec dodaj startą marchewkę, odsączone brzoskwinie oraz orzechy. Wymieszaj wszystko łopatką, do połączenia się składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę, wyrówna i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C, funkcja grzanie góra - dół. Ciasto piecz ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź na blacie. Przygotuj krem ubijając śmietankę kremówkę wraz z mascarpone, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Krem rozprowadź na cieście, całość posyp orzechami.
Smacznego!
Olej rzepakowy ma neutralny smak, dlatego świetnie pasuje do ciast, jak i sałatek czy surówek w formie dressingu. Sprawdzi się również podczas gotowania, smażenia oraz pieczenia wytrawnych dań. Olej rzepakowy jest świetnym źródłem kwasów omega-3, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, ponadto cenię go sobie za wygodę w użyciu - w kuchni zawsze mam go pod ręką. Więcej o dobrych właściwościach oleju rzepakowego przeczytasz pod tym linkiem: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/
0 comments:
Prześlij komentarz