Ciasto marchewkowe z brzoskwiniami

Ciasto marchewkowe, proste do przygotowania, aromatyczne i rozpływające się w ustach. To hit na jesienne popołudnie! Do kawy, do filiżanki herbaty, posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym :)
Dodatek marchewki nadaje ciastu fantastycznej konsystencji, a w smaku jest zupełnie niewyczuwalna. Dzięki temu, że do dodałam tutaj olej rzepakowy ciasto jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Całość zwieńczona pysznym kremem z cytrynową nutą. Gorąco Wam polecam ten prosty przepis!

Poniżej znajdziecie dokładnie rozpisany przepis oraz garść informacji na temat oleju rzepakowego.


 
Składniki:
forma 25 cm x 20 cm

250 g mąki pszennej 
4 jajka L
200 g marchewki
150 g brzoskwiń z puszki
150 g cukru trzcinowego
80 g posiekanych orzechów włoskich
200 ml oleju rzepakowego 
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
krem do dekoracji ciasta:
150 ml śmietanki kremówki 30%
100 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny 
+ opcjonalnie garść orzechów
 

Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wbij jajka i wraz z cukrem ubijaj przez kilka minut, aż powstanie puszysta masa. Następnie wąskim strumieniem wlej olej, miksuj na wolnych obrotach. W kolejnym kroku dodaj przesianą przez sitko mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia się składników. Na koniec dodaj startą marchewkę, odsączone brzoskwinie oraz orzechy. Wymieszaj wszystko łopatką, do połączenia się składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę, wyrówna i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C, funkcja grzanie góra - dół. Ciasto piecz ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź na blacie. Przygotuj krem ubijając śmietankę kremówkę wraz z mascarpone, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Krem rozprowadź na cieście, całość posyp orzechami. 

Smacznego!

Olej rzepakowy ma neutralny smak, dlatego świetnie pasuje do ciast, jak i sałatek czy surówek w formie dressingu. Sprawdzi się również podczas gotowania, smażenia oraz pieczenia wytrawnych dań. Olej rzepakowy jest świetnym źródłem kwasów omega-3, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, ponadto cenię go sobie za wygodę w użyciu - w kuchni zawsze mam go pod ręką. Więcej o dobrych właściwościach oleju rzepakowego przeczytasz pod tym linkiem: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/

 

 
Współpraca reklamowa.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz