TARTA Z POMIDORAMI I FETĄ
W sklepie znaleźć go można na dziale warzywa, choć botanicy określają go jako owoc, a dokładniej jagodę. W zależności od odmiany pomidory - bo o nich w tym przepisie mowa - różnią się wielkością, kształtem, a także kolorem. Mogą być soczyste lub o zwartym miąższu. Poza tradycyjnie czerwonymi są też żółte, pomarańczowe, zielone, a nawet czekoladowe i czarne! Pomidor jest jednym z najchętniej jadanych krajowych warzyw. Należy do tej samej rodziny co bakłażany, papryka czy ziemniaki.
Pomidory najprawdopodobniej przypłynęły do Europy z Meksyku. Od kilkuset lat podbijają światowy rynek warzyw. Co ciekawe, ich polska nazwa pochodzi od włoskiego pomodoro, które zaś powstało w wyniku połączenia dwóch słów pomo d’oro, co dosłownie oznacza „jabłko ze złota”.
Moc Polskich Warzyw odkryjesz na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl
Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw.
W ramach kampanii Moc Polskich Warzyw przygotowałam dla Was kolejny super przepis. Tarta na kruchym spodzie, z pomidorami i serem feta. Do tego aromatyczne przyprawy i dużo sera! To fantastyczne połączenie! Wykorzystajcie maksymalnie sezon na świeże pomidory, dodajcie tutaj różne odmiany i kolory :)
Składniki na kruche ciasto przełóż do miski, dodaj schłodzone masło posiekane w kostkę i całość zagnieć energicznie na jednolitą kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.
Formę do tarty (polecam taką z wyjmowanym dnem) wyklej ciastem. Spód ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. suchą fasolą. Spód podpiecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, funkcja grzanie góra - dół. Następnie ściągnij obciążenie i podpiecz go jeszcze przez 10 minut. Na lekko przestygnięty spód wyłóż plastry pomidora oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze kawałki. Między pomidory poutykaj piórka czerwonej cebuli. W miseczce rozbełtaj jajka, połącz je ze śmietanką, tartym parmezanem, przyprawami oraz pokruszoną w dłoniach fetą. Przygotowaną mieszanką zalej pomidory. Wierzch tarty dodatkowo polecam posypać tartym serem oraz suszonym oregano. Tartę zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Masa powinna się ściąć, a tarta przyrumienić. Po upieczeniu dajemy tarcie odpocząć przez 10 minut, następnie dekorujemy ją świeżą bazylią i posiekanym szczypiorkiem :)
Smacznego!
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
0 comments:
Prześlij komentarz