RATATOUILLE
Ratatouille, (znany pod nazwą ratatuj) to pochodząca z Nicei potrawka warzywna składająca się z bakłażana, cukinii, cebuli, i pomidorów. To pyszne danie, które warto przygotować zwłaszcza teraz, kiedy sezon na świeże warzywa mamy w pełni.
Przepis przygotowałam w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw. Jest to świetny pomysł na samodzielny posiłek lub dodatek do dania głównego. Smacznie, prosto i kolorowo.
Bakłażan
Bakłażan znany jest też pod nazwą oberżyna czy mniej popularnym określeniem psianka podłużna, zaś w mowie potocznej bywa określany mianem gruszki miłości. Jest krewniakiem papryki, pomidorów i ziemniaków. To roślina ciepłolubna, uprawiana nie tylko w Polsce, ale na wszystkich kontynentach.
Bakłażan z botanicznego punktu widzenia jest owocem, a dokładniej jagodą. Najpopularniejsze z jego odmian kształtem przypominają dużą gruszkę i charakteryzują się błyszczącą, gładką, ciemnofioletową skórką. Jego okazałe owoce w blisko 90% stanowi woda, co sprawia, że są bardzo niskokaloryczne. Bakłażany dostarczają witaminy C, witamin z grupy B oraz ważnych mikroelementów takich jak magnez, miedź, potas czy mangan.
Moc Polskich Warzyw odkryjesz na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl
Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw.
Zaczynam od przygotowania sosu. Na oliwie podsmażam drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaję paprykę pokrojoną w kostkę i przesmażam całość. Następnie dodaję krojone pomidory, przyprawy oraz cukier do smaku. Duszę sos ok. 15 minut, aż odparuje nadmiar wody, a sos zgęstnieje.
Sos przełóż do naczynia do zapiekania, wyrównaj. Wszystkie warzywa kroję w cienkie plasterki. Od krawędzi naczynia, aż do środka układam naprzemiennie plasterki warzywa.
Oliwę łączę z drobno posiekanym czosnkiem, solą i suszonym oregano. Powstałą mieszanką smaruję warzywa z wierzchu. Całość zapiekam ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Smacznego!
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
0 comments:
Prześlij komentarz