Kotlety siekane z piekarnika

Kotlety siekane z piekarnika to pomysł na szybki obiad. Kolorowe, smaczne, z dużą ilością warzyw. Bardzo łatwe w przygotowaniu, posmakują całej rodzinie. Możecie je serwować np. z pieczonymi ziemniakami i surówką lub jako przekąskę z ulubionymi sosami.

Do moich kotlecików dodałam dużo świeżej papryki. Wybrałam paprykę w różnych kolorach, dzięki temu są bardziej apetyczne i wartościowe. Przepis przygotowałam w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw.

Papryka do Europy przybyła niedługo po podboju Ameryki Środkowej i Południowej skąd oryginalnie pochodzi. Europejczycy początkowo znali ją wyłącznie w postaci suszonej, bardzo ostrej przyprawy. 

Papryka spokrewniona jest z papryczkami chili, pomidorami, bakłażanem a nawet z ziemniakami. Obecnie papryka roczna jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych na wszystkich kontynentach. 

Papryka roczna to niskokaloryczne i wyjątkowo bogate w witaminę C warzywo. W zależności od odmiany owocuje na czerwono, żółto, pomarańczowo a nawet na czarno. Zielona papryka nie jest osobną odmianą a po prostu niedojrzałą postacią tego warzywa. 

Czerwona papryka jest dobrym źródłem żelaza, ale jest również bogata w witaminę C. Witamina ta zwiększa wchłanianie żelaza. Dlatego osoby chcące przeciwdziałać anemii powinny jadać paprykę wraz z produktami zasobnymi w żelazo takimi jak mięsa, ryby, jaja czy podroby.

Moc Polskich Warzyw odkryjesz na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl 

Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw.

 

 KOTLETY SIEKANE Z PIEKARNIKA

 Składniki
na 15 kotlecików średniej wielkości
 
600 g fileta z kurczaka lub indyka
3 mniejsze papryki (ja wybrałam różne kolory)
100 g tartego sera cheddar lub mozzarelli 
1 cebula
1/2 marchewki
2 średnie jajka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
po 1 łyżeczce: czosnku granulowanego, czerwonej słodkiej papryki, majeranku
pieprz, sól do smaku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki bułki tartej
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego


1. Filet z kurczaka umyj, osusz, oczyść z włókien i błonek. Mięso posiekaj w drobne kawałki, ok. 0, 5 cm x 1 cm. Marchew obierz i wraz z serem zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę.
2. Do większej miski przełóż wszystkie składniki, wbij jajka, dodaj oliwę i przyprawy do smaku. Wymieszaj całą masę. Na koniec dodawaj partiami mąkę oraz bułkę tarta, tak aby po wymieszaniu masa była spójna.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, nabieraj niewielkie porcje masy, formuj kotleciki i układaj w odstępach.
4. Piecz ok. 30 minut, w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. W między czasie obracaj kotleciki. Możesz je również w trakcie pieczenia skropić oliwą w spray'u.
5. Kotlety siekane smakują super zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz serwować je z ziemniakami oraz surówką na obiad, albo w towarzystwie wyrazistych sosów jako kolację na ciepło lub przekąskę na domowej imprezie.
Smacznego! :)
 
 
 
 





 

„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

 

 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz