GULASZ Z UDEK DROBIOWYCH Z PIECZARKAMI
Pieczarki to aromatyczne krajowe grzyby uprawne. Choć niewiele osób o tym wie, Polska jest unijnym potentatem ich produkcji. Świeże pieczarki są dostępne w handlu przez 12 miesięcy w roku. Ich wygląd, smak czy zapach jest zawsze taki sam, niezależnie od pory roku.
Pieczarki uprawiane są w specjalnych halach, w których panują ściśle kontrolowane warunki. Zbierane są ręcznie, szybko schładzane i następnie pakowane i przesyłane do odbiorców. Pieczarek nie trzeba obierać, wystarczy je wypłukać z pozostałości podłoża, by nadawały się do przygotowania danej potrawy. Ciekawostką jest to, że grzyby te można jeść na surowo.
Czy wiesz, że pieczarki zawierają witaminę D2? Jest to witamina bardzo podobna do witaminy D3, którą znajdziemy w maśle czy rybach. Ponadto pieczarki dostarczają też niewielkich ilości kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B czy witaminy C.
W ramach kampanii Moc Polskich Warzyw mam dziś dla Was świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gulasz z udek drobiowych z pieczarkami to fantastyczne danie jednogarnkowe. Ja podałam je z gnocchi, ale Wy możecie serwować je z ziemniakami, kaszą czy ryżem. To prosty przepis, który pozwoli Ci przygotować smaczny, pełny warzyw obiad dla całej rodziny.
Moc Polskich Warzyw odkryjesz na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl
Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw.
Z udek odcinamy mięso od kości, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą kebab - gyros, polewamy 2 łyżkami oleju i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Na patelnie rozgrzewamy olej, szklimy cebulę posiekaną w kostkę, po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość przesmażamy i dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Smażymy, aż pieczarki stracą nadmiar wody. Teraz na patelnię dodajemy mięso, całość mieszamy. Dodajemy również marchew pokrojoną w talarki oraz papryki pokrojone w kostkę. Składniki obsmażamy na mocnym ogniu, następnie zmniejszamy grzanie i zalewamy całość gorącym bulionem. Dodajemy suszony lubczyk i majeranek. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut, w razie potrzeby uzupełniamy płyn. Na koniec sos można zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie Finalnie doprawiamy nasz gulasz do smaku, posypujemy natką pietruszki i podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam gnocchi oraz ogórki konserwowe.
Smacznego!
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
0 comments:
Prześlij komentarz