SOK A'LA KUBUŚ

Świeżo wyciśnięte soki, to prawdziwa moc witamin i minerałów. Możliwość zrobienia swojego ulubionego soku we własnej kuchni, to prawdziwa frajda. W tym celu warto rozejrzeć się za sprzętem, który maksymalnie nam to ułatwi. W dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was dwa przepisy na pyszne domowe soki. Zielony sok mocy, który doda nam energii oraz domowy sok kubuś, który pokochają dzieci. 

Soki zrobiłam z pomocą wyciskarki wolnoobrotowej Kenwood PureJuice Pro JMP800SI, którą dostaniecie w sklepie Rtv Euro Agd. Wyciskarka to jeden z częściej używanych przeze mnie sprzętów w kuchni. Mamy taką poranną rutynę, że każdego poranka pijemy świeżo wyciśnięty sok. Jeżeli nie ma na to czasu rano, to wyciskamy sok wieczorem i przechowujemy w lodówce.

Świeżo wyciśnięty sok możecie śmiało przelać do szklanej butelki i przechować go do 2 dni w lodówce, a następnie o każdej porze dnia cieszyć się swoim ulubionym smakiem. Wytłoczyny po wyciśniętym soku nie muszą natomiast wylądować w koszu. Taką pulpę wykorzystuję najczęściej do wypieków lub placuszków. W dalszej części wpisu znajdziesz kilka moich pomysłów. Między innymi na pieczoną owsiankę czy muffinki szarlotkowe z płatkami migdałowymi. 


Domowy sok a la kubuś, w szczególności uwielbiany przez dzieci

 
 
Pieczona owsianka, której bazą jest pulpa po soku warzywno - owocowym

Domowe soki to super pomysł na przemycenie do naszej diety większej ilości warzyw i owoców

 

 

DOMOWY SOK KUBUŚ
Składniki:
na ok. 3-4 porcje
 
5-6 marchewek
3 jabłka
2 brzoskwinie
1 banan
sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy 


Marchewkę obierz ze skórki, jabłka pozbaw gniazd nasiennych, a brzoskwinię pestek. Cytrynę i banan pozbaw skórki. Wszystkie składniki naprzemiennie wkładaj do wyciskarki, powstały sok wymieszaj, przelej do szklanek i pij na zdrowie :)

 

ZIELONY SOK MOCY
 Składniki:
na ok. 3-4 porcje
 
1 pęczek selera naciowego
200 g świeżego szpinaku
4 jabłka
2 pomarańcze
1 świeży ogórek 
mały pęczek natki pietruszki

 

Jabłka pozbaw gniazd nasiennych, pomarańcze obierz ze skórki. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki naprzemiennie wkładaj do wyciskarki, sok po wyciśnięciu zamieszaj i gotowe. Tak przygotowany sok możesz pić od razu, albo przelać do szklanej butelki i przechować w lodówce do 2-3 dni. 

 

 


Jak wykorzystać resztki po wyciśniętym soku? Pomysłów jest naprawdę dużo. Wytłoczyny z marchewki lub jabłka lubię wykorzystać do ciasteczek, brownie lub muffinów. Przygotowałam dla Was dwa pomysły na wykorzystanie wytłoczyn po moich sokach. 

 

 Muffinki szarlotkowe, muffinki z jabłkami 

Składniki:
na 10 sztuk
1 szklanka = 250 ml pojemności
produkty w temperaturze pokojowej

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
1/4 szklanki erytrytolu (lub inna ulubiona substancja słodząca)
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli 
2 jajka L
2 łyżki płynnego miodu 
1/2 szklanki maślanki lub mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki wytłoczyn po wyciśniętym soku z jabłek
garść płatków migdałowych

1. W większej misce umieść suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol, cynamon i sól. Wymieszaj.
2. Do drugiej miski wbij jajka, rozbełtaj je za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodaj mleko, płynny miód i olej, połącz.
3.Wytłoczyny z jabłka drobno posiekaj, żeby przypominały jabłko pokrojone w drobną kostkę.
3. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj kilka razy do połączenia się całości. Następnie dodaj jabłko oraz płatki migdałowe. Ponownie wymieszaj. Pamiętaj, że masa na muffinki nie lubi zbyt długiego mieszania. Powinna być gęsta. Jeżeli będzie zbyt gęsta dodaj kilka łyżek mleka.
4. Formę na muffinki wyłóż papilotkami, ja polecam silikonowe. Uzupełniaj papilotki do 3/4 wysokości. Wierzch dodatkowo udekoruj płatki migdałowymi.
5. Muffiny wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, funkcja grzanie góra - dół.
6. Piecz ok. 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka, aż muffiny apetycznie przyrumienią się.
7. Wyciągnij je z piekarnika, przełóż na kratkę, żeby odparowały od spodu i gotowe.
8. Muffiny przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem. Są wilgotne, miękkie i długo zachowują swoją świeżość.
 
Pieczona owsianka marchewkowo - jabłkowa z groszkami czekoladowymi 
 
 
 
Składniki:
na 2 owsianki (naczynie 12 cm x 10 cm)
 
ok. 200 g wytłoczyn po soku jabłkowo - marchewkowym 
80 g płatków owsianych błyskawicznych
250 ml mleka
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
szczypta cynamonu i soli
garść groszków czekoladowych
odrobina oleju do wysmarowania naczynia
 
Wytłoczyny drobno siekam, możesz też zetrzeć marchew i jabłko na grubych oczkach tarki. Do wytłoczyn dodaję mleko, miód, płatki owsiane, cynamon, sól, groszki czekoladowe. Mieszam i odstawiam na 5 minut. Naczynie żaroodporne natłuszczam delikatnie, przekładam masę i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piekę ok. 25 minut. Pieczona owsianka super smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam serwować ją z kleksem jogurtu naturalnego i ulubionymi owocami.



 ZALETY WYCISKARKI KENWOOD PUREJUICE PRO JMP800
 
 

Podwójna tuba XL ułatwia i przyspiesza przygotowanie soku. Jest szeroka, więc bez problemu mieszczą się w niej całe owoce i warzywa. Rozmiar tuby niweluje potrzebę krojenia owoców i warzyw przed wyciśnięciem, co pozwala zaoszczędzić czas i zwiększa komfort użytkowania urządzenia. Podwójny wlot umożliwia nam jednocześnie wprowadzanie do wyciskarki mniejszych oraz większych porcji.

Wałek tłoczący jest ciężki i solidny. W trakcie pracy obraca się on wokół własnej osi, powoli miażdżąc warzywa oraz owoce za pomocą siły nacisku. Taki system sprawia, że ze składników wyciskana jest maksymalna ilość soku przy minimalnej ilości odpadów. Co więcej, przy miażdżeniu nie wytwarza się wysoka temperatura, która ma negatywny wpływ na witaminy i minerały.
 
 
 
Pojemnik na sok jednorazowo pomieści odpowiednią ilość soku dla 4-osobowej rodziny. W drugim pojemniku, na odpady, zbiera się pulpa, którą z przyjemnością później dalej wykorzystuję.
 
 

Wyciskarkę PureJuice JMP800 charakteryzuje nowoczesna konstrukcja, oparta na rozdzieleniu dwóch ważnych elementów – ślimaka i sita. To rozwiązanie gwarantuje nie tylko większą wydajność i trwałość urządzenia, ale niweluje też problem zapychania i znacznie ułatwia czyszczenie wyciskarki.


Korzystanie z urządzenia to sama przyjemność. W skład zestawu wchodzi m.in. pomocny popychacz czy szczoteczka do czyszczenia sprzętu. Więcej informacji na temat mojego modelu wyciskarki znajdziecie pod tym linkiem.

 

 Wpis powstał przy współpracy z RTV Euro AGD

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz