Domowe soki to super pomysł na przemycenie do naszej diety większej ilości warzyw i owoców
DOMOWY SOK KUBUŚ
Składniki:
na ok. 3-4 porcje
5-6 marchewek
3 jabłka
2 brzoskwinie
1 banan
sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy
Marchewkę obierz ze skórki, jabłka pozbaw gniazd nasiennych, a brzoskwinię pestek. Cytrynę i banan pozbaw skórki. Wszystkie składniki naprzemiennie wkładaj do wyciskarki, powstały sok wymieszaj, przelej do szklanek i pij na zdrowie :)
ZIELONY SOK MOCY
Składniki:
na ok. 3-4 porcje
1 pęczek selera naciowego
200 g świeżego szpinaku
4 jabłka
2 pomarańcze
1 świeży ogórek
mały pęczek natki pietruszki
Jabłka pozbaw gniazd nasiennych, pomarańcze obierz ze skórki. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki naprzemiennie wkładaj do wyciskarki, sok po wyciśnięciu zamieszaj i gotowe. Tak przygotowany sok możesz pić od razu, albo przelać do szklanej butelki i przechować w lodówce do 2-3 dni.
Jak wykorzystać resztki po wyciśniętym soku? Pomysłów jest naprawdę dużo. Wytłoczyny z marchewki lub jabłka lubię wykorzystać do ciasteczek, brownie lub muffinów. Przygotowałam dla Was dwa pomysły na wykorzystanie wytłoczyn po moich sokach.
Muffinki szarlotkowe, muffinki z jabłkami
Składniki:
na 10 sztuk
1 szklanka = 250 ml pojemności
produkty w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
1/4 szklanki erytrytolu (lub inna ulubiona substancja słodząca)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jajka L
2 łyżki płynnego miodu
1/2 szklanki maślanki lub mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki wytłoczyn po wyciśniętym soku z jabłek
garść płatków migdałowych
1. W większej misce umieść suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol, cynamon i sól. Wymieszaj.
2. Do drugiej miski wbij jajka, rozbełtaj je za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodaj mleko, płynny miód i olej, połącz.
3.Wytłoczyny z jabłka drobno posiekaj, żeby przypominały jabłko pokrojone w drobną kostkę.
3.
Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj kilka razy do połączenia
się całości. Następnie dodaj jabłko oraz płatki migdałowe. Ponownie
wymieszaj. Pamiętaj, że masa na muffinki nie lubi zbyt długiego
mieszania. Powinna być gęsta. Jeżeli będzie zbyt gęsta dodaj kilka łyżek
mleka.
4.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami, ja polecam silikonowe. Uzupełniaj
papilotki do 3/4 wysokości. Wierzch dodatkowo udekoruj płatki
migdałowymi.
5. Muffiny wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, funkcja grzanie góra - dół.
6. Piecz ok. 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka, aż muffiny apetycznie przyrumienią się.
7. Wyciągnij je z piekarnika, przełóż na kratkę, żeby odparowały od spodu i gotowe.
8. Muffiny przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem. Są wilgotne, miękkie i długo zachowują swoją świeżość.
Pieczona owsianka marchewkowo - jabłkowa z groszkami czekoladowymi
Składniki:
na 2 owsianki (naczynie 12 cm x 10 cm)
ok. 200 g wytłoczyn po soku jabłkowo - marchewkowym
80 g płatków owsianych błyskawicznych
250 ml mleka
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
szczypta cynamonu i soli
garść groszków czekoladowych
odrobina oleju do wysmarowania naczynia
Wytłoczyny drobno siekam, możesz też zetrzeć marchew i jabłko na grubych oczkach tarki. Do wytłoczyn dodaję mleko, miód, płatki owsiane, cynamon, sól, groszki czekoladowe. Mieszam i odstawiam na 5 minut. Naczynie żaroodporne natłuszczam delikatnie, przekładam masę i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piekę ok. 25 minut. Pieczona owsianka super smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam serwować ją z kleksem jogurtu naturalnego i ulubionymi owocami.
ZALETY WYCISKARKI KENWOOD PUREJUICE PRO JMP800
Podwójna tuba XL ułatwia i przyspiesza przygotowanie soku. Jest szeroka, więc bez problemu mieszczą się w niej całe owoce i warzywa. Rozmiar tuby niweluje potrzebę krojenia owoców i warzyw przed wyciśnięciem, co pozwala zaoszczędzić czas i zwiększa komfort użytkowania urządzenia. Podwójny wlot umożliwia nam jednocześnie wprowadzanie do wyciskarki mniejszych oraz większych porcji.
Wałek tłoczący jest ciężki i solidny. W trakcie pracy obraca się on wokół własnej osi, powoli miażdżąc warzywa oraz owoce za pomocą siły nacisku. Taki system
sprawia, że ze składników wyciskana jest maksymalna ilość soku przy
minimalnej ilości odpadów. Co więcej, przy miażdżeniu nie wytwarza się
wysoka temperatura, która ma negatywny wpływ na witaminy i minerały.
Pojemnik na sok jednorazowo pomieści odpowiednią ilość soku dla 4-osobowej rodziny. W drugim pojemniku, na odpady, zbiera się pulpa, którą z przyjemnością później dalej wykorzystuję.
Wyciskarkę PureJuice JMP800 charakteryzuje nowoczesna konstrukcja,
oparta na rozdzieleniu dwóch ważnych elementów – ślimaka i sita. To
rozwiązanie gwarantuje nie tylko większą wydajność i trwałość
urządzenia, ale niweluje też problem zapychania i znacznie ułatwia
czyszczenie wyciskarki.
Korzystanie z urządzenia to sama przyjemność. W skład zestawu wchodzi m.in. pomocny popychacz czy szczoteczka do czyszczenia sprzętu. Więcej informacji na temat mojego modelu wyciskarki znajdziecie pod tym linkiem.
0 comments:
Prześlij komentarz