Flądra w cieście piwnym



Flądra, to niezwykle popularna ryba nad polskim morzem. Zazwyczaj jemy ją smażoną, grillowaną lub w zupach. W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym biorę udział mam dzisiaj dla Was przepis na smażoną flądrę w piwnym cieście. Jako dodatek proponuję domowe frytki oraz sos czosnkowy. Ryba przygotowana w ten sposób jest fantastyczna. Soczysta w środku i chrupiąca z zewnątrz. Zapachniało latem i wakacjami ;)

Flądra

Niezwykle popularna w menu nad polskim morzem. Stornia to ryba o asymetrycznej budowie ciała. Przez większość czasu spoczywa na dnie morskim, zakopana w mule, leżąc na boku. W tej pozycji również porusza się, co powoduje, że jedno jej oko przemieszcza się na przeciwną stronę głowy, z reguły na prawą (stąd angielska nazwa righteye flounders). Dojrzałe osobniki są zielonobrązowe lub brązowe. Ciało mają pokryte drobnymi różnokolorowymi łuskami, których część przekształcona jest w szorstkie, kostne płytki, szczególnie ostre wzdłuż linii nabocznej oraz u podstawy płetwy grzbietowej i odbytowej. Stornie żerują intensywnie po zmroku. W polskiej części Bałtyku dorastają do 40 cm, wyjątkowo osiągają długość 50 cm.

Mięso jest białe, soczyste, delikatne, o maślanym smaku, ale niestety bardzo ościste. Stornie je się zazwyczaj smażone, grillowane lub w zupach.


 Składniki:
na 4 porcje ryby
 
ryba:
4 filety z flądry 
2 jajka
1/2 szklanki piwa
1/2 szklanki mleka
ok. 1, 5 szklanki mąki (u mnie pół na pół pszenna i kukurydziana)
pieprz, sól
sok z cytryny
 
frytki:
1 kg ziemniaków
ok. 1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
 
sos czosnkowy:
300 g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu 


 
Ziemniaki wyszoruj i opcjonalnie obierz. Obgotuj 5 minut we wrzącej wodzie. Wystudź. Pokrój na frytki. Oprósz solą i skrop oliwą. Wyłóż na blachę. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C, funkcja grzanie góra - dół. W trakcie pieczenia obróć je na drugą stronę. Finalnie powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
 
Filety dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Jajka roztrzep, zmiksuj z piwem, mlekiem i mąką na gęste ciasto. W cieśnie zanurzaj kawałki ryby, tak aby cała jej powierzchnia była równomiernie pokryta. Na patelnie rozgrzej olej i smaż z obu stron na złocisty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.
 
Składniki na sos wymieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerze wyłóż usmażoną rybę, porcję frytek oraz sos. Danie możesz serwować z ulubioną surówką lub sałatką.
Smacznego!



Przepis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz