Sernik z białą czekoladą, kremowy, aksamitny, pachnący
wanilią. Udekorowany kremem na bazie mascarpone i przecieru z guawy Purena, dosłownie rozpływa się w ustach. Łatwy do przygotowania, idealny na każdą okazję. Możecie go upiec zarówno do popołudniowej kawy, jak i na spotkanie z najbliższymi. Gwarantuję, że będzie prawdziwym hitem na stole :)
Masa sernikowa jest wilgotna i pachnie wanilią. Delikatny krem z wyczuwalnym smakiem guawy świetnie kontrastuje ze słodyczą ciasta. Przecier z guawy znajdziecie tutaj.
Sernik z białą czekoladą
Tortownica śr. 23 cm
Składniki temp pokojowa
spód:
220 g kruchych ciastek lub biszkoptów
120 g masła
masa serowa:
750 g twarogu sernikowego z wiaderka
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
100 g białej czekolady
5 jajek M
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
krem:
Dno
tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią
aluminiową, aby w trakcie pieczenia nie wyciekło masło. Wszystkie
składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciastka zmiel w malakserze
lub pokrusz na ciasteczkową mączkę. Połącz z
roztopionym masłem i cukrem, wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Dno i boki tortownicy
wyłóż
ciasteczkową masą, dociśnij. Wstaw na 10 minut do piekarnika
rozgrzanego do 180 stopni C. Do rondelka przełóż śmietankę i czekoladę.
Podgrzewaj, często mieszając, do rozpuszczenia czekolady i połączenia
się składników. Pozostaw do przestygnięcia.
Do większej miski przełóż
ser, mascarpone, jajka, dodaj śmietankę z czekoladą, ekstrakt
waniliowy, mąkę i zmiksuj krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy.
Wylej na podpieczony spód. Piecz 70 minut w 170 *C (grzanie góra-dół).
Na dnie piekarnika ustaw jednocześnie naczynie żaroodporne z zimną wodą.
Jeżeli sernik przyrumieni się zbyt mocno, przykryj go folią aluminiową i
kontynuuj. Studź 45 minut przy otwartych drzwiach piekarnika.
Kiedy sernik ostygnie przygotuj krem. Mascarpone ubij wraz ze śmietanką, dodaj przecier z guawy i wymieszaj. Przygotowanym kremem udekoruj sernik. Ja w tym celu wykorzystałam rękaw cukierniczy i dekoracyjną końcówkę. Opcjonalnie sernik możesz jeszcze ozdobić kawałkami pomarańczy lub orzechami. Smacznego :)
Przepis powstał przy współpracy z marką Purena.
0 comments:
Prześlij komentarz