Domowe bułeczki z sezamem i pasta rybna z twarogiem. To świetny zestaw na śniadanie lub kolację. Dzisiaj w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym biorę udział przygotowałam dla Was przepis na prostą i smaczną pastę rybną. Ja wykorzystałam tutaj świeże szprotki, ale spokojnie możecie je podmienić na wędzone. Bardzo lubię tak przygotowane pasty, na domowej bułce smakują świetnie.
Pasta kanapkowa ze szprotkami i twarogiem
Zacznij od przygotowania ryby. Szprotki wypatrosz, odetnij głowę i wyjmij kręgosłup. Wypłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Filety natrzyj solą oraz pieprzem, skrop oliwą sokiem z cytryny. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut. Do miski przełóż twaróg i rozgnieć go widelcem, dodaj drobno posiekane pieczone szprotki. Możesz też zblendować składniki. Dodaj koncentrat pomidorowy, jogurt, przyprawy i zieleninę. Wymieszaj. Serwuj pastę ze świeżym pieczywem.
Lekko ciepłe mleko połącz z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw zaczyna do wyrośnięcia, następnie wymieszaj go z pozostałą mąką, solą, jajkiem i przestudzonym masłem. Wyrób składniki na jednolite ciasto, odstaw na 60 minut. Ponownie wyrób ciasto, podziel na 6 równych kawałków. Uformuj bułeczki, odstaw na kolejne 15 minut. Następnie posmaruj żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, posyp sezamem i piecz ok. 20 minut/180 stopni C. Bułki muszą być złociste.
Przepis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.
0 comments:
Prześlij komentarz