Kotlety rybne z zielonym groszkiem, to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej
rodziny. Dzisiejszy przepis przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie i wykorzystałam turbota.
Turbot, zwany też skarpem występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko
dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie,
prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po
stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara do ciemnobrunatnej,
pokryta licznymi czarnymi kropkami. Turboty osiągają różne rozmiary, w
Bałtyku dorastają do około 55 cm. Są drapieżnikami, zjadają głównie małe
ryby. Mięso turbota jest białe, soczyste, ma delikatny smak. Najlepiej
smakuje prosto z grilla albo z patelni, podane z lekkim sosem i
warzywami.Na stronie Naturalnie Bałtyckie
znajdziecie więcej informacji na temat projektu i ryb bałtyckich.
Gorąco zapraszam Was do odwiedzin na stronie, a ja zostawiam Wam przepis
na pyszny obiad dla całej rodziny.
Kotlety rybne z zielonym groszkiem
Składniki
na ok. 12 kotlecików
500 g białej ryby - filet lub polędwica (u mnie turbot)
1 średniej wielkości marchewka
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
4-5 łyżek zielonego groszku (polecam mrożony)
1 jajko
solidna szczypta: soli, pieprzu cytrynowego, majeranku
1 kajzerka namoczona w mleku, następnie odciśnięta
1 łyżka masła klarowanego
+ bułka tarta do panierowania
+ olej rzepakowy do smażenia (niewielka ilość)
do podania:
ryż/ziemniaki
ulubiona surówka
1. Mięso ryby pozbaw ości i skóry, dokładnie obejrzyj. Następnie zmiel w maszynce lub bardzo drobno posiekaj.
2.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę drobno posiekaną,
dodaj marchew startą na tarce o drobnych oczkach i chwilę podsmaż
składniki.
3. Zielony groszek (ja używam mrożony) przelej wrzątkiem, odcedź.
3. Do większej miski
przełóż rybę, podsmażone warzywa, posiekaną zieleninę, jajka, przyprawy i zielony groszek. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodawaj odciśniętą bułkę tartą. Formuj
kotlety o średnicy ok. 5 cm, obtaczaj w bułce tartej i smaż na
rozgrzanym oleju rzepakowym. Kotleciki powinny być rumiane. Na koniec
odsącz je na papierowym ręczniku. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Kotleciki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
Przepis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.
0 comments:
Prześlij komentarz