Pankejki

Puszyste, domowe pankejki. Łatwe do przygotowania i obłędnie smaczne. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Uwielbia je cała rodzina :)

Dzisiaj razem z marką Diamant zabieram Was w podróż smakami cukru trzcinowego, który jest obecny w kuchni na całym świecie. Przygotowałam dla Was prosty przepis na obłędne pancakes, które podałam z syropem trzcinowym i owocami. Takie śniadanie gwarantuje uśmiech na twarzy każdego z Nas!

Jeżeli szukacie inspiracji z zakątków świata, to warto zajrzeć na stronę www.trzcinowy.slodkielaczy.pl gdzie znajdziecie wiele interesujących potraw przygotowanych przez Diamant. Na stronie znajdziecie również informację o konkursie, w którym do wygrania są bony na wakacje. Tymczasem dajcie porwać się w pyszną podróż i łapcie przepis na pyszne pankejki!


Składniki: 
na ok. 15 sztuk

1 szklanka = 250 ml pojemności

 

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1 szklanka mleka

2 jajka L

2 łyżki drobnego cukru trzcinowego Diamant 

2 łyżki rozpuszczonego masła

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

szczypta soli

 

do podania:

Syrop Trzcinowy złocisty Diamant

ulubione owoce, u mnie maliny i borówki

 

Jajka wraz z cukrem ubijaj przez kilka minut, na jasną puszystą masę. Następnie dodaj mleko oraz rozpuszczone i przestygnięte masło, krótko połącz. Na koniec dodaj sól, mąkę i sodę przesiane przez sito. Zmiksuj krótko ciasto, powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany.

Na rozgrzaną patelnię (u mnie z nieprzywierającym dnem) nakładaj małe porcje ciasta, 1 łyżka ciasta - 1 placek.

Smaż z obu stron na złocisto. Pancakes podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja wykorzystałam syrop trzcinowy i owoce.

 

Smacznego!

 





Przepis powstał przy współpracy z marką Diamant.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz