Puszyste, domowe pankejki. Łatwe do przygotowania i obłędnie smaczne. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Uwielbia je cała rodzina :)
Dzisiaj razem z marką Diamant zabieram Was w podróż smakami cukru trzcinowego, który jest obecny w kuchni na całym świecie. Przygotowałam dla Was prosty przepis na obłędne pancakes, które podałam z syropem trzcinowym i owocami. Takie śniadanie gwarantuje uśmiech na twarzy każdego z Nas!
Jeżeli szukacie inspiracji z zakątków świata, to warto zajrzeć na stronę www.trzcinowy.slodkielaczy.pl gdzie znajdziecie wiele interesujących potraw przygotowanych przez Diamant. Na stronie znajdziecie również informację o konkursie, w którym do wygrania są bony na wakacje. Tymczasem dajcie porwać się w pyszną podróż i łapcie przepis na pyszne pankejki!
1 szklanka = 250 ml pojemności
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mleka
2 jajka L
2 łyżki drobnego cukru trzcinowego Diamant
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
szczypta soli
do podania:
Syrop Trzcinowy złocisty Diamant
ulubione owoce, u mnie maliny i borówki
Jajka wraz z cukrem ubijaj przez kilka minut, na jasną puszystą masę. Następnie dodaj mleko oraz rozpuszczone i przestygnięte masło, krótko połącz. Na koniec dodaj sól, mąkę i sodę przesiane przez sito. Zmiksuj krótko ciasto, powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
Na rozgrzaną patelnię (u mnie z nieprzywierającym dnem) nakładaj małe porcje ciasta, 1 łyżka ciasta - 1 placek.
Smaż z obu stron na złocisto. Pancakes podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja wykorzystałam syrop trzcinowy i owoce.
Smacznego!
Przepis powstał przy współpracy z marką Diamant.
0 comments:
Prześlij komentarz