Turbot pieczony z warzywami, to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Dzisiejszy przepis przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie.
Turbot, zwany też skarpem występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko
dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie,
prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po
stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara do ciemnobrunatnej,
pokryta licznymi czarnymi kropkami. Turboty osiągają różne rozmiary, w
Bałtyku dorastają do około 55 cm. Są drapieżnikami, zjadają głównie małe
ryby. Mięso turbota jest białe, soczyste, ma delikatny smak. Najlepiej
smakuje prosto z grilla albo z patelni, podane z lekkim sosem i
warzywami.
Na stronie Naturalnie Bałtyckie znajdziecie więcej informacji na temat projektu i ryb bałtyckich. Gorąco zapraszam Was do odwiedzin na stronie, a ja zostawiam Wam przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.
Składniki:
na 3-4 porcje
turbot - 2 sztuki
2 średnie bataty
4 ziemniaki
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 cytryny
1 limonka
pieprz cytrynowy, sól, świeży tymianek i rozmaryn
1 łyżka mąki kukurydzianej
kilka łyżek oliwy
1. Wypatroszonego turbota płuczemy z zewnątrz i w środku pod zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na talerzu. Rybę nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, posypujmy świeżym tymiankiem.
2. Warzywa obieramy i oczyszczamy. Paprykę kroję w słupki, cebulę w piórka, a marchewkę w talarki. Bataty i ziemniaki kroję w większą kostkę lub w kształt grubszych frytek. Bataty i ziemniaki obtaczam w oliwie, oprószam mąką kukurydzianą i łączę z gałązkami rozmarynu.
3. Dużą blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia, przekładam wszystkie warzywa i układam je równomiernie. Warzywa skrapiam oliwą, oprószam delikatnie solą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 30 minut.
4. Po upływie wskazanego czasu warzywa mieszam, aby równomiernie obtoczyły się w sokach powstałych w trakcie pieczenia. Na warzywa układam turbota. Na rybę układam kawałki cytryny i limonki. Kontynuuję pieczenie przez następne 20 minut, do momentu, aż ryba przyrumieni się, a warzywa będą miękkie.
5. Upieczonego turbota układam na talerzu, dodaję porcję pieczonych warzyw oraz kawałki cytryny. Danie serwuję z ugotowanymi na parze brokułami i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego :)
Wpis powstał w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie.
0 comments:
Prześlij komentarz