Buritto to jedno ze sztandarowych dań kuchni meksykańskiej, a przy okazji jeden z moich ulubionych meksykańskich smakołyków. Buritto składa się z dwóch części - farszu i pszennej tortilli. Do farszu możemy dodać nasze ulubione składniki, następnie nakładamy go na tortille, posypujemy serem i zawijamy. Buritto koniecznie trzeba podpiec na patelni grillowej lub w opiekaczu z funkcją grilla. Klasyczne meksykańskie buritto powinno być zarumienione. Polecam serwować w towarzystwie wyrazistych sosów, np. na bazie jogurtu i papryczek jalapeno.
Moje kolorowe i wyraziste w smaku buritto przygotowałam z wykorzystaniem produktów marki Casa de Mexico. Powstała prawdziwa meksykańska uczta. Jest kolorowo, smacznie i aromatycznie. A to wszystko w 30 minut.
Zapraszam Cię na mój Instagram, gdzie znajdziesz przygotowanie krok po kroku.
Składniki:
na 4 - 5 porcji
300 g piersi kurczaka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 czerwona cebula
+ ulubione warzywa, u mnie awokado, sałata lodowa, kukurydza, czerwona fasola
200 g sera cheddar lub mozzarella
1 mały pęczek natki pietruszki lub kolendry
2 łyżki oleju rzepakowego
sok z limonki
sos:
100 g jogurtu naturalnego
sok z połowy limonki
1 łyżki posiekanej papryczki Jalapenio
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1. Mięso pokrój na nieduże kawałki, dodaj przyprawę do buritto oraz olej, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Paprykę i awokado pokrój na paski, cebulę w piórka. Kukurydzę, czerwoną fasolę przepłucz i osusz.
2. Na rozgrzaną patelnię przełóż mięso i smaż do zrumienienia. Dodaj cebulę i paprykę, duś kilka minut do miękkości. Następnie dodaj kukurydzę i czerwoną fasolę. Przesmaż całość przez kilka chwil, aż odparuje nadmiar wody. Pozostaw d0 przestygnięcia.
3. Cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach, z podanych składników przygotuj sos.
4. Na desce układaj lekko podgrzane wrapy pszenne. Środek posmaruj sosem, na to wyłóż kilka łyżek farszu mięsno - warzywnego. Farsz posyp serem, dodaj świeże awokado skropione sokiem z limonki i sałatę lodową.
5. Najpierw zawiń boki tortilli nakładając je do środka, a później zroluj delikatnie całość.
6. Buritto podsmażaj na patelni grillowej lub w elektrycznym opiekaczu, układając je zawiniętą częścią do dołu. Musi stać się ciepłe i rumiane z obu stron.
7. Buritto serwuj z ulubionym meksykańskim sosem.
Smacznego!
Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na
Facebooku,
Twitterze oraz
Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w
galerii Czytelników na Facebooku.
0 comments:
Prześlij komentarz