Pyszna tarta bez pieczenia, z białą czekoladą i truskawkami, na czekoladowym spodzie. Brzmi super i smakuje tak samo dobrze. Tartę przygotujcie błyskawicznie, sprawdzi się idealnie jako deser w ciepłe letnie popołudnie. Spód wykonany jest z ciasteczek, możecie tutaj wykorzystać herbatniki, biszkopty lub ciasteczka zbożowe. Krem na bazie białej czekolady jest delikatny, niezbyt słodki. Całość wykończona truskawkami, które o tej porze roku są najlepsze! Gorąco polecam :)
Tarta z białą czekoladą i truskawkami
Składniki:
na formę do tarty o średnicy 25 cm
ok. 12 porcji
spód:
200 g herbatników, biszkoptów lub ciasteczka typu digestive
100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
60 g miękkiego masła
krem:
250 g mascarpone
200 g białej czekolady
dodatkowo:
400 g truskawek
cukier puder do oprószenia
świeża mięta do dekoracji
1. Zacznij od przygotowania spodu. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W tym celu czekoladę połam na mniejsze kawałki i przełóż do miseczki. W małym garnku zagotuj wodę, miskę umieść na garnku i często mieszając rozpuść czekoladę, odstaw do lekkiego przestygnięcia.
2. Ciasteczka przełóż do malaksera lub do woreczka strunowego i rozkrusz na drobne kawałki (chcemy uzyskać coś w rodzaju mąki ciasteczkowej). Do ciasteczek dodaj miękkie masło oraz rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj lub zmiksuj składniki na jednolitą masę. Dno i boki formy do tarty wyłóż przygotowaną masą ciasteczkową. Porządnie dociśnij i ugnieć. Wstaw do lodówki na 30 minut.
3. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę, odstaw do przestygnięcia. Do misy miksera przełóż mascarpone w temperaturze pokojowej, chwilę miksuj. Stopniowo dodawaj białą czekoladę, cały czas miksując na niskich obrotach.
4. Schłodzony spód wyciągnij z lodówki, wyłóż na niego krem i wyrównaj. Na wierzch ułóż truskawki pokrojone na pół lub w plasterki. Tartę wstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprósz ją cukrem pudrem i udekoruj listkami świeżej mięty. Tartę należy przechowywać w lodówce.
Ważne! Tarta zrobiona jest na bazie czekolady, nie należy zbyt długo trzymać jej w wysokich temperaturach :)
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz