Orkiszowe placki jogurtowe, szybkie do przygotowania, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Mąka orkiszowa jest świetnym i zdrowszym zamiennikiem klasycznej mąki pszennej. Placuszki jogurtowe to jedne z moich ulubionych, wychodzą puchate i miękkie w środku. Dzisiaj serwuję je z kultowym kremem czekoladowo - orzechowym od Purerein, który ma genialny smak i skład oraz z truskawkami. Na wszystkie produkty od Purerein mam dla Was bezterminowy kod - tysiagotuje, który upoważnia do -10% zniżki na cały koszyk.
Zajrzyjcie koniecznie do Purerein na stronę, fajne zdrowe produkty w super cenie i dobra jakość. Można uzupełnić zapasy mąki, ksylitolu, przypraw itp.
Orkiszowe placki jogurtowe
Składniki:
na ok. 12 - 14 placuszków
1 szklanka = 250 ml pojemności
składniki w temperaturze pokojowej
250 g gęstego jogurtu naturalnego
2 duże jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
do podania:
u mnie krem czekoladowo - orzechowy Purerein
truskawki
1. Jajka połącz z jogurtem naturalnym i olejem za pomocą miksera lub trzepaczki.
2. Dodaj ksylitol, mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj na jednolitą masę.
3. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni, jeżeli jest potrzeba możesz patelnię dodatkowo posmarować lekko olejem. Placki smażą się bardzo szybko, pięknie wyrastają i są puchate.
4. Placki jogurtowe podawaj z ulubionymi dodatkami, super smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz