Wielkimi krokami zbliżają się Święta, dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na pyszny piernik. Wilgotny, mięciutki i puszysty. Do mojego piernika dodałam OryginalnySok o smaku jabłko - cynamon - goździki, dzięki czemu ciasto jest jeszcze bardziej aromatyczne i delikatne.
OryginalnySok to czołowa marka soków NFC w Polsce. Sok nfc charakteryzuje się najwyższą jakością oraz wyjątkowym smakiem. Połączenie jabłko - cynamon - goździki to w 100% naturalny grzaniec, który jednocześnie może mieć różne zastosowania. Ten sok jest polecany szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia, a po podgrzaniu cały dom zaczyna pachnieć zmysłowym relaksującym zapachem cynamonu. OryginalnySok można wykorzystać na gorąco jako dodatek do innego dania, można go podgrzać i pić na ciepło, albo na zimno cieszyć się smakiem orzeźwiającego soku 😊
Piernik po upieczeniu przełożyłam masą grysikową, która jest cudownym wykończeniem ciasta. Piernik świąteczny jest bardzo prosty do przygotowania i uwierzcie mi na słowo, że z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Poniżej znajdziecie etapy przygotowania krok po kroku, aby ułatwić Wam to zadanie :) Gorąco polecam ten przepis, wypróbujcie jeszcze przed Świętami :)
Składniki:
na keksówkę 12 cm x 30 cm
1 szklanka = 250 ml
125 g masła
220 ml soku OryginalnySok jabłko - cynamon - goździki
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
3 łyżki powideł
2 łyżki płynnego miodu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
masa grysikowa:
250 ml mleka
3 czubate łyżki kaszy manny
3 łyżki cukru
4 łyżki miękkiego masła
masa grysikowa:
250 ml mleka
3 czubate łyżki kaszy manny
3 łyżki cukru
4 łyżki miękkiego masła
do dekoracji:
cukier puder
1. Masło, cukier trzcinowy, miód i kakao przełóż do rondelka, często mieszając podgrzej na małym ogniu, do momentu, aż składniki rozpuszczą się i połączą. Masę pozostaw do całkowitego przestygnięcia.
2. Mąkę przesiej przez sito wraz z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną.
3. Przestygniętą masę przełóż do większej miski, dodaj sok oraz powidła. Za pomocą kuchennej rózgi/trzepaczki połącz składniki na jednolitą masę. Następnie dodaj całe jajka i ponownie wymieszaj za pomocą rózgi.
3. Do płynnych składników dodaj mieszankę suchych składników. Wymieszaj całość ponownie korzystając z pomocy trzepaczki, na jednolite ciasto bez grudek.
4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej przygotowaną masę, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
5. Ciasto piecz przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. U mnie funkcja grzanie góra - dół.
6. Po upieczeniu pozostaw przez chwilę ciasto w formie do przestygnięcia, następnie przełóż na metalową kratkę ruszt.
7. W czasie kiedy ciasto stygnie, przygotuj masę grysikową. Do rondelka wlej mleko, podgrzej. Do gorącego mleka dodaj kaszę mannę oraz cukier, wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Odstaw do przestygnięcia. Miękkie masło utrzyj za pomocą miksera na jasną puszystą masę. Do masła dodawaj po łyżce przestygniętej masy, zmiksuj na jednolity krem.
8. Ciasto przetnij wzdłuż na pół, przełóż masą grysikową, umieść ponownie w keksówce i wstaw do lodówki na 30 minut. Ciasto oprósz cukrem pudrem i gotowe :)
8. Ciasto przetnij wzdłuż na pół, przełóż masą grysikową, umieść ponownie w keksówce i wstaw do lodówki na 30 minut. Ciasto oprósz cukrem pudrem i gotowe :)
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz