Pieguski - pyszne, domowe ciasteczka. Kruche, maślane, rozpływające się w ustach. Pieguski są bardzo proste do przygotowania! Potrzebujesz zaledwie kilka składników, aby we własnej kuchni przygotować te cudowne ciasteczka, które posmakują całej rodzinie. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Robi się je łatwo i szybko, no i niestety w szybkim tempie również znikają ;)
Gorąco zachęcam Was Kochani do skorzystania z przepisu, jest tak prosty, że musicie wpisać go na listę swoich domowych wypieków :)
Składniki:
na ok. 30 ciasteczek
1 szklanka = 250 ml
200 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej/zamiennie czekoladowe groszki
1. Masło utrzyj za pomocą miksera wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj jajka, zmiksuj.
2. W następnym kroku dodaj przesiane przez sito mąkę, proszek do pieczenia i sól. Połącz składniki ze sobą.
3. Czekoladę posiekaj ostrym nożem. Dodaj do masy, wymieszaj łopatką.
4. Masę na ciasteczka wstaw na 10 minut do lodówki lub zamrażarki. Będzie bardziej plastyczna i lepiej będzie się z nią pracować.
5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, nabieraj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszcz w kształt ciasteczka i układaj na blasze w odstępach.
6. Ciastka piecz przez 20 minut do zrumienienia, u mnie w funkcji grzanie góra - dół.
7. Po upieczeniu ciasteczka wyciągnij z piekarnika, przełóż na metalową kratkę - ruszt i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
8. Ciastka są obłędne i wciągające, uwielbiają je dzieci :)
9. Domowe pieguski przechowuj w szklanym słoiku lub metalowej puszcze, w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz