Absolutny hit lata! Pyszne, miękkie, rozpływające się w ustach drożdżówki z masą twarogową, rabarbarem, truskawkami i kruszonką. Petarda :) Słodkie bułeczki, idealne do popołudniowej kawy, na podwieczorek dla dzieci, na drugie śniadanie do pracy lub na piknik. Ciasto jest doskonałe do wyrabiania, z tych proporcji uzyskasz 10 średniej wielkości drożdżówek. Z ciastem bardzo przyjemnie pracuje się, jest puszyste, delikatne. Nie trzeba go praktycznie w ogóle podsypywać mąką, dzięki czemu przygotowanie drożdżówek, składające się z kilku prostych etapów idzie bardzo sprawnie. Połączenie truskawek z rabarbarem w słodkich wypiekach, zawsze kojarzy mi się z początkiem lata. Lekko kwaskowaty rabarbar doskonale współgra ze słodkimi, polskimi truskawkami. Takie domowe drożdżówki wykończone kruszonką smakuję obłędnie. Gorąco polecam! Zajrzyj na mój Instagram, tak znajdziesz w zapisanych relacjach etapy przygotowania drożdżówek krok po kroku.
Z podanych proporcji wychodzi 10 średniej wielkości drożdżówek. Ja piekłam je za jednym razem, na dwóch blachach, korzystając z funkcji termoobiegu. Na zdjęciach poniżej przedstawiam Wam mój nowy piekarnik, dzięki któremu nareszcie mogę piec na dwóch oraz trzech poziomach jednocześnie. Jest to piekarnik Electrolux seria 700 SenseCook EOE7P31Z, bardzo szybko nagrzewa się i równomiernie piecze. Pracuję z nim każdego dnia od dwóch miesięcy i jestem bardzo zadowolona. W najbliższych postach przybliżę Wam Kochani więcej jego zalet oraz funkcji. Tymczasem zapraszam Was na pyszne drożdżówki :)
Składniki:
na 10 średniej wielkości drożdżówek lub 12 mniejszych
ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
100 g masła; roztopionego i przestudzonego
40 g świeżych drożdży
250 ml mleka (letniego, nie gorącego!)
2 średniej wielkości jajka
70 - 80 g cukru (ok. 5 łyżek stołowych)
masa serowa:
250 g twarogu półtłustego lub tłustego
1 żółtko
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka cukru pudru
kruszonka:
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
3 czubate łyżki schłodzonego masła
dodatkowo:
100 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w cienkie talarki
200 g truskawek, pokrojonych w plasterki (najlepsze będą 'jędrne' truskawki)
1 rozbełtane jajko do posmarowania drożdżówek
1 rozbełtane jajko do posmarowania drożdżówek
lukier (opcjonalnie):
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1. Zacznij od przygotowania rozczynu. W miseczce o średniej wielkości lub w wysokim naczyniu wymieszaj rozkruszone drożdże z łyżką cukru. Następnie dodaj letnie, ale nie gorące mleko (250 ml)
oraz łyżkę mąki (zabieramy z tych 500 g). Składniki na rozczyn dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą kuchennej rózgi/trzepaczki i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Już po kilku chwilach rozczyn powinien ruszyć i potroić swoją objętość. U mnie zazwyczaj ucieka z naczynia ;)
2. Do dużej miski dodaj mąkę przesianą przez sito, wyrośnięty rozczyn, jajka, cukier. Wymieszaj składniki krótko do połączenia, kolejno dodaj rozpuszczone i przestygnięte masło. Teraz wyrabiaj ciasto przez 4 - 6 minut za pomocą miksera z odpowiednimi końcówkami, możesz do tego celu wykorzystać również robot kuchenny.
3. Wyrobione ciasto powinno być jednolite, przełóż je do czystej miski, przykryj kuchennym ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 60 - 90 minut.
4. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat delikatnie oprószony mąką, wyrób przez chwilę na jednolitą masę i podziel na 10 równych części (warto teraz skorzystać z pomocy wagi kuchennej, każdy kawałek ciasta miał u mnie po 100 g). Przygotuj dwie duże blachy z piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Z ciasta formułuj drożdżówki, układaj na blasze w odstępach. Przykryj ponownie ściereczką i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
5. W tym czasie z podanych w przepisie składników przygotuj kruszonkę. Składniki utrzyj ze sobą w dłoniach lub posiekaj nożem, aż powstanie kruszonka. Umieść ją w lodówce na kilka chwil.
6. Truskawki umyj, osusz, pozbaw szypułek i pokrój w plasterki. Rabarbar oczyść, obierz i pokrój w talarki.
7. Przygotuj nadzienie serowe. Twaróg przełóż do miski, dodaj żółtko, cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Składniki na masę serową połącz za pomocą miksera na jednolitą konsystencję, możesz ją również zmiksować blenderem.
8. Jajko roztrzep widelcem w osobnym naczyniu.
9. W każdej bułeczce zrób wgłębienie, najlepiej zrobić to dnem szklanki, ale można również zrobić to za pomocą dłoni. Do środka dodaj masę serową, następnie po kilka plasterków truskawek oraz rabarbaru (ok. 7-8 kawałków owoców na 1 drożdżówkę). Boki bułeczek posmaruj rozkłóconym jajkiem, całość posyp kruszonką.
10. Bułeczki piecz w piekarniku w funkcji termoobieg 180 stopni C, przez ok. 25 minut do mocnego przyrumienienia i tzw. suchego patyczka.
11. Gotowe drożdżówki wyciągnij z piekarnika, pozostaw na blasze do lekkiego przestygnięcia, następnie przełóż na metalową kratkę - ruszt, aby równomiernie odparowały od spodu. Drożdżówki finalnie możesz udekorować lukrem, posypać cukrem pudrem lub zajadać bez dodatków zaraz po upieczeniu. Wyśmienicie smakują, są miękkie i przepyszne. Mają jedną wadę - zbyt szybko znikają :)
Smacznego!
Koniecznie zajrzyj na mój profil na Instagramie, gdzie w wyróżnionych relacjach na stories znajdziesz etapy przygotowania drożdżówek krok po kroku.
0 comments:
Prześlij komentarz