BABKA WIELKANOCNA
Wielkanoc już niebawem, pora więc zacząć planowanie świątecznego menu. W tym roku będę miała dla Was Kochani, dużo nowych propozycji, zarówno na świąteczne wypieki jak i dania wytrawne. Dzisiaj zapraszam na prostą i bardzo smaczną babkę, która będzie idealna na Wielkanoc. Baba jest łatwa do przygotowania, wychodzi puszysta i miękka. To jeden z moich ulubionych przepisów, dziecinnie prosty, poradzi sobie z nim każdy. Babka dzięki dodatkowi soku oraz skórki z cytryny jest aromatyczna. Do jej wykończenia proponuję przygotowanie cytrynowego lukru, który świetnie przełamuje słodycz ciasta i wnosi przyjemną nutę smakową.
BABKA WIELKANOCNA
Składniki:
na klasyczną formę z kominem o średnicy 22 cm
1 szklanka = 250 ml
babka:
6 jajek
3/4 szklanki cukru drobnego Diamant
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka oleju rzepakowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny (wcześniej umyta i wyparzona)
dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta do posypania
lukier:
3 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki cukru pudru Diamant
do dekoracji:
cukier Gruba Rafinada Diamant
cukrowe posypki, małe beziki, czekoladowe jajka
Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Do miski wbij całe jajka i wsyp drobny cukier Diamant. Ubijaj całość przez 3 - 4 minuty, na jasną, puszystą masę.
2. Następnie cały czas miksując wąskim strumieniem dolej olej oraz sok z cytryny.
3. W kolejnym kroku dodaj przesiane przez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Połącz składniki na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodaj otartą skórkę z cytryny, całość wymieszaj.
4. Masa na babkę powinna być dość gęsta i bez grudek.
5. Klasyczną formę z kominem wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Przełóż masę na babkę, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz babę przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie wyjmij ją z piekarnika, pozostaw w formie do lekkiego przestygnięcia i przełóż na kratkę, aby wystygła i odparowała.
6. Kiedy babka przestygnie, przygotuj lukier. W tym celu przełóż do miski cukier puder Diamant oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym lukrem polej babkę i udekoruj ją. Ja wybrałam cukier Gruba Rafinada Diamant, który świetnie ozdobi każdy świąteczny wypiek. Dodatkowo wykorzystałam jeszcze cukrową posypkę oraz czekoladowe jajka, aby babka świetnie się prezentowała.
7. Babka jest pyszna i długo zachowuje swoją świeżość. Przechowuj ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 2 - 3 dni.
Smacznego!
Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Cukier drobny Diamant idealnie rozpuścił się w trakcie ubijania z jajkami, dlatego z przyjemnością wybieram go do przygotowania domowych wypieków.
Moją babkę zdecydowałam się udekorować lukrem. Przygotowałam go na bazie soku z cytryny, który połączyłam z cukrem pudrem Diamant. Lukier wyszedł gęsty i aksamitny, idealny jako wykończenie wielkanocnej baby.
Przestygniętą babkę polej lukrem i udekoruj posypką cukrową albo czekoladowymi jajkami. Ja wykorzystałam cukier Diamant Gruba Rafinada, o dużych śnieżnobiałych kryształach, nadający się doskonale na dekoracyjną posypkę na ciasta, ciasteczka i desery.
Wpis powstał przy współpracy z marką Diamant.
0 comments:
Prześlij komentarz