IMPREZOWE PIZZERINKI Z SALAMI, SEREM I WARZYWAMI
Hej Kochani!
Karnawał trwa w najlepsze, w związku z tym, przygotowałam dla Was pizzerinki z salami, serem oraz warzywami. Takie domowe pizzerki, są bardzo proste do zrobienia, idealnie sprawdzą się na domowej imprezie albo podczas spotkania ze znajomymi. Będą również świetną przekąską na drugie śniadanie lub w ramach kolacji. W zależności od potrzeb, możecie przygotować kilka dużych pizzerek, albo kilkanaście mniejszych. Jeżeli chodzi o dodatki, można pobawić się smakiem i składnikami.
Ja zdecydowałam się przygotować pizzerki z dużą ilością kolorowych warzyw, serem oraz salami. Wybrałam salami o sprawdzonej, wysokiej jakości marki Sokołów. Salami posiada obsypkę pomidorową, dzięki czemu moje pizzerki tylko zyskały na smaku. Salami Sokołów zostało bardzo wysoko ocenione przez konsumentów, w teście wędlin, które przeprowadził Polski Instytut Badań Jakości. Produkty tych zakładów mięsnych zostały wysoko ocenione praktycznie we
wszystkich kategoriach badania: świeżość, smak, jakość składników, brak
różnego rodzaju „chemicznych ulepszaczy” a także szeroki wybór rodzajów
salami. Więcej informacji na ten temat znajduje się w tym miejscu, gorąco zapraszam do zapoznania się z całością.
Poniżej szczegółowy sposób przygotowania pizzerinek z salami, serem oraz warzywami.
IMPREZOWE PIZZERINKI Z SALAMI, SEREM I WARZYWAMI
Składniki:
na 6 pizzerek
ciasto:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli do smaku
1 łyżeczka cukru
sos pomidorowy:
1 szklanka passaty pomidorowej (przecier pomidorowy z butelki lub puszki)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
dodatki na pizzerinki:
1 opakowanie salami w obsypce Sokołów pomidor
1 kulka sera mozzarella
100 g tartego parmezanu
garść zielonych i czarnych oliwek
kilka łyżek kukurydzy
1 czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
suszone oregano
do podania:
świeża bazylia, rukola
ulubiony sos, np. czosnkowy lub pomidorowy
Ciasto drożdżowe:
Do letniej wody dodaj suszone drożdże oraz cukier, wymieszaj i pozostaw na 5 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i połącz je dobrze ze sobą. Możesz skorzystać z pomocy robota albo zrobić to ręcznie. Jeżeli ciasto będzie bardzo lepić się do dłoni, to dodaj jeszcze trochę mąki.
Ciasto przełóż do miski i przykryj czystym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na ok. 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką. Za pomocą dłoni wyrób je jeszcze przez kilka minut, następnie podziel na 6 równych części. Z każdej części uformuj małe placki, o podobnym kształcie. Porcje ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy:
W czasie kiedy ciasto na pizzerinki wyrasta przygotuj sos pomidorowy. Na
patelnię dodaj oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz
oregano. Składniki podgrzej na niewielkim ogniu i przesmaż przez chwilę,
aż zacznie unosić się przyjemny aromat. Następnie dodaj passatę
pomidorową, sól, pieprz i cukier do smaku. Sos doprowadź do zagotowania i
gotuj przez 10 minut, aż odparuje nadmiar wody, a sos będzie gęsty.
Pozostaw go do ostygnięcia.
Dodatki:
Kukurydzę odsącz z puszki, oliwki przekrój wzdłuż na pół, cebulę posiekaj w talarki. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w drobną kostkę. Parmezan zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a mozzarellę pokrusz w dłoniach na drobne kawałki. Salami według uznania możesz pokroić na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte porcje ciasta posmaruj obficie sosem pomidorowym. Ułóż czerwoną cebulę oraz oliwki. Następnie na każdą pizzerinkę ułóż po dwa plasterki salami w obsypce pomidor Sokołów. Na salami wyłóż kukurydzę i paprykę. Pizzerinki obficie posyp mozarellą oraz parmezanem, na koniec całość przyprósz suszonym oregano.
Pizzerinki piecz w piekarniku rozgrzanym do 210° C, przez ok. 15 - 20 minut. Całość powinna apetycznie przyrumienić się, a ser musi całkowicie roztopić się.
Propozycja podania: Pizzerinki serwuj na ciepło, udekorowane ulubioną zieleniną, w towarzystwie wyrazistych sosów, np. czosnkowego lub pomidorowego. Doskonale smakują również na zimno, albo odgrzane bezpośrednio przed imprezą.
Smacznego!
W czasie kiedy wyrasta ciasto drożdżowe, przygotuj sos pomidorowy oraz wszystkie składniki.
Ciasto drożdżowe podziel na sześć równych części, uformuj pizzerki i pozostaw jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.
Każdy placek ciasta posmaruj dużą ilością sosu, ułóż cebulę, oliwki oraz salami w obsypce Sokołów pomidor. Jeżeli chcesz możesz plasterki salami pokroić na mniejsze kawałki. Ja zostawiłam je w całości, dla lepszych efektów wizualnych po upieczeniu.
Na plastry salami wyłóż kukurydzę oraz paprykę. Całość obficie przyprósz serem i suszonym oregano.
Pizzerki po upieczeniu udekoruj ulubioną zieleniną i serwuj w towarzystwie wyrazistych sosów.
Pizzerki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz je również przygotować na kilka godzin przed imprezą, a później tylko lekko podgrzać. Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z marką Sokołów.
0 comments:
Prześlij komentarz