Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym, to świetna alternatywa dla tradycyjnego bolognese, albo klasycznego sosu pomidorowego z makaronem. Danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania, gwarantuję, że posmakuje całej rodzinie.
Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym, świetnie smakuje bez względu na porę roku oraz dnia. Wspaniale komponuje się z lampką wina, np. w trakcie mroźnego popołudnia, jak i z cytrynową lemoniadą podczas upalnego dnia.
Jest to bardzo uniwersalne danie, które możecie przygotować zarówno na rodzinny obiad, jak i na kolację we dwoje. Proste połączenie, które przy okazji jest smaczne i sycące. Bardzo lubię serwować ten makaron z tartym cheddarem albo parmezanem. No i oczywiście dużo zieleniny do dekoracji! Polecam świeżą bazylię albo natkę pietruszki. Na koniec dodam jeszcze, że makaron z pulpecikami to jedno z ulubionych dań moich dzieci, tym bardziej polecam Wam Kochani ten prosty przepis. Smacznego :)
Składniki:
4 -5 porcji
na ok. 25 pulpecików
500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)
1 średniej wielkości cebula
1 sucha kajzerka; namoczona w mleku
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
świeżo mielony pieprz, sól do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
mąka do obtoczenia klopsików
sos pomidorowy:
400 g pomidorów krojonych z puszki
200 ml passaty pomidorowej z butelki lub kartonika
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
pieprz, sól do smaku
solidna szczypta cukru do smaku
1 łyżeczka masła
dodatkowo:
ok. 400 g makaronu spaghetti lub innego ulubionego
do podania:
natka pietruszki lub świeża bazylia
tarty parmezan lub cheddar
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
świeżo mielony pieprz, sól do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
mąka do obtoczenia klopsików
sos pomidorowy:
400 g pomidorów krojonych z puszki
200 ml passaty pomidorowej z butelki lub kartonika
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
pieprz, sól do smaku
solidna szczypta cukru do smaku
1 łyżeczka masła
dodatkowo:
ok. 400 g makaronu spaghetti lub innego ulubionego
do podania:
natka pietruszki lub świeża bazylia
tarty parmezan lub cheddar
1. Kajzerkę namocz przez 15 minut w zimnym mleku, następnie dobrze odciśnij i przełóż do większej miski. Dodaj pozostałe składniki na pulpeciki: mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bardzo drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz wszystkie przyprawy do smaku.
2. Mięso dokładnie wymieszaj, na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi nabieraj małe porcje masy, uformuj z niej pulpeciki. Każdą sztukę obtocz w mące i ułóż na talerzu.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy, obsmaż pulpeciki z każdej strony po kilka minut. Powinny być przyrumienione i lekko ścięte w środku.
4. Podsmażone pulpeciki przełóż na talerz. Na tą samą patelnię dodaj krojone pomidory z puszki oraz passatę pomidorową. Doprowadź do zagotowania.
5. Sos dopraw do smaku przyprawami oraz solidną szczyptą cukru. Do sosu dodaj pulpeciki i duś przez ok. 15 minut, do miękkości. Na koniec dodaj 1 łyżeczką masła, wymieszaj całość. Dzięki dodatkowi masła sos będzie bardziej aksamitny i zyska na smaku.
(Gdyby sos był zbyt gęsty w trakcie gotowania dolej trochę wody).
6. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź.
7. Propozycja podania: makaron przełóż na głębokie talerze, polej sosem wraz z klopsikami. Danie udekoruj świeżą bazylią lub natką pietruszki i tartym parmezanem.
Smacznego! :)
0 comments:
Prześlij komentarz