Serniki, to jedne z moich ulubionych ciast z lat dziecięcych. Pamiętam, że jako mała dziewczynka na wszelkich domowych uroczystościach, z wielką przyjemnością jadłam głównie serniki. Miłość do nich przetrwała lata, i jako dorosła osoba piekę je bardzo często na weekend do kawy albo na spotkania z najbliższymi.
W ostatnim czasie na blogu pojawił się przepis na sernik z kokosem i brzoskwiniami, który możesz zobaczyć tutaj. Dzisiaj mam dla Was równie smaczny sernik, ale na spodzie z dodatkiem kakao. Ciasto jest efektowne i dosłownie rozpływa się w ustach. Ciemny, kruchy spód świetnie kontrastuje z masą serową oraz z brzoskwiniami, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole. Z podanych proporcji wychodzi duża blacha ciasta, idealnie na rodzinne spotkanie. Napiszcie mi Drodzy, jak to jest z tymi sernikami u Was? Czy lubicie je tak samo jak ja, a może macie inne swoje ulubione ciasta 😋
Składniki:
na dużą blachę 25 cm x 40 cm
ok. 25 porcji
1 szklanka = 250 ml
kruchy spód:
200 g masła, zimnego z lodówki
6 żółtek (białka zostawiamy w osobnej misce, wykorzystamy je do piany)
4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki gorzkiego, ciemnego kakao
2 łyżki śmietany 12 % lub 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
1 kg sera z wiaderka
100 g masła w temperaturze pokojowej
3 całe jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
dodatkowo:
1/2 kg brzoskwiń z puszki; pokrojonych w kostkę
6 białek
3/4 szklanki cukru
opcjonalnie cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w większą kostkę. Składniki na masę serową wyciągnij odpowiednio wcześniej z lodówki.
Kruchy spód:
Białka oddziel od żółtek. Białka umieść ponownie w lodówce, wykorzystamy je podczas ubijania piany.
Wszystkie składniki umieść w misie robota i zmiksuj do otrzymania
zwartej, elastycznej kuli kruchego ciasta. Możesz to także zrobić
ręcznie na blacie. Ważne, aby postępować sprawnie, a ciasto wyrabiać
energicznym ruchem dłoni.
Kruche ciasto podziel na dwie równe części, owiń w folię spożywczą i umieść na 45 minut w zamrażarce.
Blachę (25 cm x 40 cm) wyłóż papierem do pieczenia, na tarce o grubych oczkach zetrzyj
na spód jedną część ciasta (drugą możesz przełożyć do lodówki). Wiórki
kruchego ciasta ułóż równomiernie i dociśnij do dna. Spód zapiekaj przez
15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, do momentu lekkiego
przyrumienienia.
Masa serowa:
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj jajka, cały czas ucierając. Do masy maślano -
jajecznej partiami dodawaj twaróg, wciąż ucierając całość na małych
obrotach. Na koniec dodaj przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną,
wymieszaj krótko do połączenia składników.
Schłodzone białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywno. W
trakcie ubijania partiami dodawaj cukier, ucierając całość na lśniącą i
puszystą pianę.
Na podpieczony spód wyłóż masę serową i wyrównaj. Następnie ułóż
brzoskwinie, ubite białka, na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach
drugą część kruchego ciasta.
Sernik piecz przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Następnie wyłącz grzanie i studź ciasto przy uchylonych drzwiach
piekarnika.
Jeżeli pod koniec pieczenia wierzch przyrumieni się za bardzo, przykryj sernik folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu. Długo zachowuje swoją świeżość, można je przechowywać do 3 - 4 dni.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz