Pyszne, pożywne i chrupiące ciasteczka owsiane, idealne na drugie śniadanie albo na przekąskę w ciągu dnia. Ciastka owsiane bardzo lubimy i zawsze mamy ich spory zapas w domu. Na blogu znajdziecie przynajmniej kilkanaście przepisów na podobne ciasteczka, które ze względu na dzieci piekę kilka razy w miesiącu. Dzisiaj przedstawiam najprostszy, błyskawiczny przepis na pyszne ciastka owsiane. Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil.
Polecam również ciastka owsiane z bakaliami, ciastka owsiane czekoladowe bez pieczenia oraz cudowne pomarańczowe ciastka owsiane.
Domowe ciastka owsiane, bez wątpienia będą świetną przekąską, dla wszystkich osób, które dbają o linię i świadomie komponują swoją dietę. W temacie zdrowego odżywiania, gorąco polecam Wam Kochani artykuł na temat zielonej herbaty i o tym jak wspomaga odchudzanie.
Domowe ciastka owsiane, bez wątpienia będą świetną przekąską, dla wszystkich osób, które dbają o linię i świadomie komponują swoją dietę. W temacie zdrowego odżywiania, gorąco polecam Wam Kochani artykuł na temat zielonej herbaty i o tym jak wspomaga odchudzanie.
Składniki:
na ok. 20 ciasteczek
1 szklanka = 250 ml pojemności
1, 5 szklanki płatków owsianych górskich
2 jajka
100 g masła
1 łyżka ziaren słonecznika
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1. Masło przełóż do rondelka, rozpuść i pozostaw do przestygnięcia.
2. W misce umieść płatki owsiane, ziarno słonecznika, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Suche składniki dokładnie wymieszaj.
3. Następnie dodaj do nich rozbełtane jajka i przestudzone masło. Ponownie wymieszaj całość, na jednolitą, gęstą masę.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj porcje wielkości orzecha włoskiego, uformuj kulkę, delikatnie spłaszczaj w dłoni, nadając ciasteczkom odpowiedni kształt.
5. Ciastka układaj na blasze w małych odstępach. Piecz przez ok. 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, do momentu, aż ciasteczka będą złociste.
6. Studź na kratce, przechowuj do 7 dni w metalowej puszce lub słoiku.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz