Grudzień to zdecydowanie jeden z moich
ulubionych miesięcy. Uwielbiam
świąteczne przygotowania, dekorowanie domu, kupowanie prezentów i
planowanie bożonarodzeniowego menu. Ciasto z jabłkami to jeden z
obowiązkowych wypieków, które muszą pojawić się u nas na świątecznym
stole. W związku z tym dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną i
aromatyczną szarlotkę z pomarańczową nutą, która rozpływa się w ustach.
Jest to jedno z naszych ulubionych ciast, które zazwyczaj piekę na Boże
Narodzenie. Jest bardzo proste do przygotowania i pięknie prezentuje się
na stole.
Podczas pieczenia szarlotki korzystałam z przypraw marki Galeo, które są bardzo aromatyczne. Cenię sobie produkty dobrej jakości, w przystępnej cenie, a tak jest właśnie w tym przypadku.
Przyprawy Galeo
są mi doskonale znane i pojawiają się w naszej kuchni na co dzień. Będą
również towarzyszyć nam w trakcie kulinarnych przygotowań do Świąt.
Cynamon
oraz imbir to jedne z przypraw, które w okresie zimowym wykorzystuję w
wielu daniach i wypiekach. Musiały więc pojawić się w masie jabłkowo -
pomarańczowej.
Tym razem
zdecydowałam się na orkiszowy spód, który zazwyczaj przygotowuję na mące
orkiszowej pełnoziarnistej. Jeżeli jednak macie ochotę, możecie go
przygotować z dodatkiem zwykłej białej mąki.
Szarlotka
długo zachowuje swoją świeżość, orkiszowy kruchy spód wspaniale
współgra z jabłkowo - pomarańczową masą, a całości smaku dopełnia lekka
bezowa pianka, chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Mam nadzieję, że
ciasto posmakuje również i Wam. :)
Składniki:
na tortownicę o średnicy 23 cm
ok. 14 porcji
ok. 14 porcji
1 szklanka = 250 ml
kruchy orkiszowy spód:
190 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( ok. 1 i 1/3 szklanki)
80 g schłodzonego masła
4 żółtka
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Galeo
masa jabłkowo - pomarańczowa:
5 - 6 dużych jabłek (ok. 1, 2 kg)
1 łyżka soku z pomarańczy
miąższ z połowy pomarańczy (bez błonek)
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu Galeo
1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru Galeo
beza:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżką mąki ziemniaczanej
szczypta soli
dodatkowo:
2 łyżki kaszy manny do posypania kruchego spodu
1 łyżeczka cukru wanilinowego Galeo do dekoracji + 1 łyżeczka cukru pudru
skórka otarta z pomarańczy do dekoracji
1 łyżeczka cukru wanilinowego Galeo do dekoracji + 1 łyżeczka cukru pudru
skórka otarta z pomarańczy do dekoracji
1.
Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Do miski wsyp mąkę, proszek do
pieczenia oraz cukier. Dodaj żółtka (białka umieść w lodówce) i
pokrojone w kostkę schłodzone masło. Energicznym ruchem zagnieć ciasto
na jednolitą masę.
2. Ciasto powinno być elastyczne, owiń je folią spożywczą i umieść na 10 minut w zamrażarce.
3. Jabłka obierz, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w większą kostkę.
4. Pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Otrzyj skórkę z pomarańczy i pozostaw ją do dekoracji. Z połowy pomarańczy wydrąż miąższ i pozbaw go błonek, z drugiej połowy wyciśnij sok.
4. Pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Otrzyj skórkę z pomarańczy i pozostaw ją do dekoracji. Z połowy pomarańczy wydrąż miąższ i pozbaw go błonek, z drugiej połowy wyciśnij sok.
5.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, przełóż jabłka oraz miąższ z
pomarańczy. Dodaj cukier, cynamon, imbir oraz sok z pomarańczy. Całość
duś ok. 5 minut na średniej mocy palnika, często mieszając. Pozostaw do
ostygnięcia.
6. Dno tortownicy wyłóż
papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjmij z zamrażarki i wyłóż nim
spód oraz boki tortownicy (ok. 2 cm). Następnie ponakłuwaj spód widelcem
i na 10 minut umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
7.
Podpieczony kruchy spód wyjmij z piekarnika, posyp delikatnie kaszą
manną, która będzie miała za zadanie wchłonąć ewentualną wilgoć z owoców i wyłóż warstwę jabłek. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i
kontynuuj pieczenie przez 15 minut.
8.
W tym samym czasie schłodzone białka przełóż do misy miksera, dodaj
szczyptę soli i na najwyższych obrotach ubijaj na sztywną pianę, pod
koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując jeszcze
przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną
i wymieszaj krótko do połączenia się całości.
9.
Po upływie wskazanego czasu wyłóż ubite białka na podpieczone jabłka,
zmniejsz temperaturę do 170 stopni C i kontynuuj pieczenie jeszcze przez
25 - 30 minut. Ciasto po upieczeniu najlepiej studzić przy otwartym
piekarniku.
10. Przed podaniem udekoruj ciasto. W moździerzu rozetrzyj cukier puder z cukrem wanilinowym. Szarlotkę posyp otartą skórką z pomarańczy oraz przygotowanym cukrem.
10. Przed podaniem udekoruj ciasto. W moździerzu rozetrzyj cukier puder z cukrem wanilinowym. Szarlotkę posyp otartą skórką z pomarańczy oraz przygotowanym cukrem.
Smacznego!
Przygotowanie krok po kroku:
Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Do miski wsyp mąkę, proszek do
pieczenia oraz cukier. Dodaj żółtka (białka umieść w lodówce) i
pokrojone w kostkę schłodzone masło. Energicznym ruchem zagnieć ciasto
na jednolitą masę.
Ciasto powinno być elastyczne, uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i umieść na 10 minut w zamrażarce.
Jabłka obierz i pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w dość dużą kostkę i przełóż na patelnię.
Do jabłek dodaj przyprawy, masło i cukier. Podsmaż całość przez 5 minut, jabłka powinny pozostać jędrne.
Podprażone jabłka skrop sokiem z pomarańczy, aby nie ściemniały.
Na lekko podpieczony kruchy orkiszowy spód wyłóż jabłka oraz ubite na sztywno białka.
Ciasto
po upieczeniu najlepiej studzić przy otwartym piekarniku, jednocześnie
uważając, aby bezowa pianka się nie przypaliła. Po ostygnięciu beza
będzie chrupiąca z wierzchu i miękka w środku.
Przed podaniem udekoruj ciasto. W moździerzu rozetrzyj cukier puder z cukrem wanilinowym. Szarlotkę posyp otartą skórką z pomarańczy oraz przygotowanym cukrem. Smacznego!
Ciasto długo zachowuje swoją świeżość. Jest wilgotne i bardzo aromatyczne.
0 comments:
Prześlij komentarz