Prosty przepis na pyszny sernik, z brzoskwiniami, kokosem i bezą. Ciasto przygotowane jest na kruchym spodzie i samą kruszonką również wykończone. To jeden z naszych ulubionych serników, który zazwyczaj piekę na Święta lub rodzinne uroczystości. Z podanej ilości składników wychodzi duża blacha sernika. Dlatego jest to idealny pomysł na ciasto, które chcemy przygotować dla większej ilości osób. Sernik z brzoskwiniami i kokosem długo zachowuje swoją świeżość, najlepiej upiec go dzień wcześniej. Na drugi dzień masa serowa idealnie stężeje i ciasto będzie doskonale smakować :)
Składniki:
na formę o wymiarach 25 cm x 35 cm
ok. 25 porcji
1 szklanka = 250 ml
kruche ciasto:
250 g masła, zimnego z lodówki
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
1 kg sera z wiaderka lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego
100 g masła, miękkiego
3 całe jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szklanki cukru
dodatkowo:
1/2 kg brzoskwiń z puszki; pokrojonych w kostkę
1/2 szklanki wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru
5 białek
opcjonalnie cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Kruchy spód:
masa serowa:
składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
1 kg sera z wiaderka lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego
100 g masła, miękkiego
3 całe jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szklanki cukru
dodatkowo:
1/2 kg brzoskwiń z puszki; pokrojonych w kostkę
1/2 szklanki wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru
5 białek
opcjonalnie cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w większą kostkę. Składniki na masę serową wyciągnij odpowiednio wcześniej z lodówki.
Kruchy spód:
Białka oddziel od żółtek. Białka umieść ponownie w lodówce, wykorzystamy je podczas ubijania piany.
Wszystkie składniki umieść w misie robota i zmiksuj do otrzymania zwartej, elastycznej kuli kruchego ciasta. Możesz to także zrobić ręcznie na blacie. Ważne, aby postępować sprawnie, a ciasto wyrabiać energicznym ruchem dłoni.
Kruche ciasto podziel na dwie części, owiń w folię spożywczą i umieść na 45 minut w zamrażarce.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na tarce o grubych oczkach zetrzyj na spój jedną część ciasta (drugą możesz przełożyć do lodówki). Wiórki kruchego ciasta ułóż równomiernie i dociśnij do dna. Spód zapiekaj przez 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, do momentu lekkiego przyrumienienia.
Masa serowa:
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj całe jajka oraz ekstrakt waniliowy, cały czas ucierając. Do masy maślano - jajecznej partiami dodawaj twaróg, wciąż ucierając całość na małych obrotach. Na koniec dodaj przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną, wymieszaj krótko do połączenia składników.
Schłodzone białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywno. W trakcie ubijania partiami dodawaj cukier, ucierając całość na lśniącą i puszystą pianę. Do ubitych białek dodaj wiórki kokosowe i za pomocą szpatułki wymieszaj lekko całość.
Na podpieczony spód wyłóż masę serową i wyrównaj. Następnie ułóż brzoskwinie, ubite białka, na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą część kruchego ciasta.
Sernik piecz przez ok. 60 minut w piekarnika nagrzanym do 180 stopni C. Następnie wyłącz grzanie i studź sernik przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Sernik z brzoskwiniami i kokosem najlepiej smakuje po schłodzeniu, na drugi dzień.
Smacznego!
Na podstawie tego przepisu, z moimi małymi zmianami.
0 comments:
Prześlij komentarz