Piegusek - pyszne ciasto makowe

Piegusek, to błyskawiczne do przygotowania ciasto. Bardzo smaczne i miękkie, długo pozostaje puszyste oraz wilgotne. Delikatne, idealne zarówno na święta jak i do popołudniowej kawy czy herbaty. Gorąco polecam jako alternatywę dla tradycyjnego makowca. Piegusek jest naszpikowany chrupiącym makiem, ozdobiony lukrem, polewą czekoladową albo przyprószony cukrem pudrem posmakuje wszystkim, zarówno maluchom jak i dorosłym 😍
 Składniki:
tortownica o średnicy 24 cm lub keksówka o wymiarach 12 cm x 30 cm 
1 szklanka = 250 ml

5 jajek (osobno białka i żółtka)
250 g masła (temperatura pokojowa)
3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowy)
1 szklanka suchego maku
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny

Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Jajka rozbij na białka i żółtka. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
2. Miękkie masło podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Do masła dodaj żółtka oraz cukier. Na najwyższych obrotach miksera utrzyj całość przez 2 - 3 minuty na puszystą masę.
3. W kolejnym kroku dodaj ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, sok z cytryny, krótko połącz za pomocą miksera.
4. Wciąż ucierając na najniższych obrotach dodawaj naprzemiennie mąkę oraz mak. 
5. Do tak przygotowanej bazy ciasta dodaj ubite na sztywno białka i w tym momencie, już tylko za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj całość krótko i delikatnie, na jednolitą masę. 
6. Tortownicę lub podłużną keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę, wyrównaj.
7. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. 
8. Ciasto po upieczeniu wyjmij z piekarnika, przełóż na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
9. Ciasto przed podaniem udekoruj lukrem, polewą czekoladową albo po prostu oprósz cukrem pudrem.
10. Piegusek to pyszne ciasto, błyskawiczne do przygotowania. Bardzo długo zachowuje swoją świeżość i pozostaje wilgotne. Przechowuj pod przykryciem do 2 - 3 dni w temperaturze pokojowej.

Smacznego!


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz