Sałatka makaronowa z tuńczykiem i pomidorkami jest bardzo szybka do przygotowania, a przy tym smaczna i treściwa. Bardzo lubię sałatki makaronowe i często przygotowuję je na spotkanie ze znajomymi albo na kolację. Przy okazji robię większą ilość, pakuję do pudełek i mamy na drugi dzień gotowy lunch.
Tym razem konkretna porcja sałatki znalazła się w Bento MB Square, idealny duży lunchbox o pojemności 1, 7 l. Dwa duże pojemniki, które wchodzą w skład lunchboxa umożliwiają zabranie ze sobą konkretnego posiłku na wynos.
Niezwykle szczelny lunchbox można kupić w www.Zanshin.pl
na hasło TYSIAGOTUJE zrobicie tutaj zakupy z 10% zniżką
Składniki:
na 3 średniej wielkości porcje
150 g makaronu świderki u mnie pełnoziarnisty
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (200 g)
1 czerwona papryka
10 pomidorków koktajlowych
10 pomidorów suszonych z zalewy
10 czarnych oliwek
garść prażonego słonecznika
1 mały pęczek szczypiorku
pieprz, sól do smaku
opcjonalnie 50 g sera feta
sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1/2 łyżeczki gładkiej musztardy
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
2. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.
3. Pomidory suszone pokrój w paseczki, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
4. Oliwki przekrój na pół, szczypiorek drobno posiekaj.5. Słonecznik przełóż na rozgrzaną patelnię i często mieszając podpraż na złocisty kolor.
6. Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca.
7. Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą.
8. W misce połącz składniki na sałatkę, dodaj przyprawy do smaku oraz dressing. Całość wymieszaj, przed podaniem schłodź w lodówce.
9. Sałatka świetnie sprawdzi się w ramach drugiego śniadanie, lekkie kolacji, albo zabrana ze sobą na wynos w lunchboxie.
Smacznego!
Jeżeli poszukujesz szczelnych i praktycznych lunchboxów, to koniecznie zajrzyj do www.zanshin.pl
Znajdziesz tutaj szeroki wybór pudełek na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Przy użyciu hasła TYSIAGOTUJE macie 10% zniżki na zakupy 💓
0 comments:
Prześlij komentarz