Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest tak wdzięczna i uniwersalna, daje w kuchni niesamowite pole do kulinarnych popisów. Bardzo często przygotowuję z niej purée według tego przepisu, które jest dla mnie w kolejnym kroku bazą do słodkich wypieków czy deserów. Tak było i tym razem. Nadmiar purée z dyni postanowiłam wykorzystać do upieczenia pysznych muffinków dyniowych z czekoladą, orzechami i skórką z pomarańczy. Podczas pieczenia muffinków pomagał mi dwuletni Leon, który dzielnie mieszał składniki i gotową masą wypełniał papilotki. Etapy przygotowania pokazywaliśmy na naszym Instagramie. Jeżeli z moją drobną pomocą z przygotowaniem muffinów poradził sobie dwulatek, to mam nadzieję, że nie będzie to stanowić wyzwania dla innych osób 😉
Ostatnio korzystamy z silikonowych foremek na muffinki i muszę przyznać, że sprawdzają się rewelacyjnie. Upieczone babeczki idealnie odchodzą od foremek i moim zdaniem jest to świetna alternatywa dla papierowych papilotek.
Muffiny są bardzo smaczne, puszyste i wilgotne. Długo zachowują swoją świeżość. Stanowią smaczną i wartościową przekąskę na słodko w ciągu dnia, możemy je serwować do kawy czy popołudniowej herbaty. Doskonale sprawdzą się zabrane na wynos do szkoły lub pracy. Gorąco polecam :)
Muffiny dyniowe z tego przepisu są puszyste, miękkie i wilgotne |
Składniki:
na 12 muffinów o średnicy 5 cm
*składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
składniki suche:
300 g mąki pszennej (u mnie pszenna pełnoziarnista)
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
składniki mokre:
1 szklanka purée z dyni (200 g) według tego przepisu
1/3 szklanki mleka (70 ml)
2 duże jajka
150 g masła; roztopionego i przestudzonego
dodatkowo:
garść posiekanych orzechów włoskich
5 kostek gorzkiej czekolady; drobno posiekanej
skórka otarta z 1 pomarańczy; uprzednio wyparzonej
cukier puder do ozdoby
1) Do rondla przełóż masło, często mieszając doprowadź do roztopienia, następnie pozostaw do przestygnięcia.
2) Orzechy oraz czekoladę drobno posiekaj, odstaw na bok.
3) Pomarańczę wyszoruj pod zimną wodą, następnie przelej wrzątkiem. Skórkę z pomarańczy zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
4) Do dużej miski przesiej przez sito suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon, dodaj także cukier. Wymieszaj.
5) Do drugiej miski przełóż purée z dyni, dodaj roztopione masło, mleko oraz jajka. Mokre składniki dobrze ze sobą wymieszaj za pomocą trzepaczki.
6) Do suchych składników dodaj mokre i krótko wymieszaj do połączenia się całości, następnie dodaj posiekane orzechy, czekoladę i skórkę z pomarańczy. Ponownie wymieszaj przez chwilę, pamiętaj, aby czynność ta nie trwała zbyt długo (ciasto na muffinki nie lubi długiego mieszania).
7) Blachę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami. Nakładaj masę do 3/4 wysokości papilotki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, funkcja grzanie góra - dół. Muffiny wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 - 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
8) Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
9) Po przestygnięciu udekoruj muffiny cukrem pudrem. Możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 2-3 dni.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz