Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i oliwkami

Pasta jajeczna to swego rodzaju klasyka. Myślę, że dobrze smakuje o każdej porze roku i zawsze zjada się ją z wielką chęcią. Z racji tego, że bardzo lubimy pastę jajeczną, zazwyczaj staram się przygotować ją dla odmiany w innym wariancie smakowym. Tym razem postanowiłam wykorzystać suszone pomidory z zalewy, zielone oliwki, a do tego dorzucić świeżą zieleninę. Doskonale pasuje tutaj zarówno koperek, natka czy szczypiorek. Pastę przygotowuje się bardzo szybko i można ją do 2 dni przechować w lodówce. Będzie doskonale smakować ze świeżym pieczywem, np. domowym chlebem orkiszowym albo wieloziarnistym.
@Tefal Cuisine Companion #36
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki:

6 jaj ugotowanych na twardo
5 suszonych pomidorów z zalewy
garść zielonych oliwek
1 mała czerwona cebula
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
pieprz, sól do smaku
1 łyżka jogurtu naturalnego
1-2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Ugotowane na twardo jajka obierz, przekrój na pół i przełóż do misy urządzenia z założonym ostrzem ultra blade. Do jajek dodaj cebulę pokrojoną na ćwiartki i posiekaj składniki wybierając obroty 8/czas 30 sekund. W kolejnym kroku dodaj suszone pomidory oraz oliwki. Ponownie posiekaj składniki wybierając obroty 6/czas 30 sekund. Wyjmij ostrze ultra blade, dodaj posiekaną zieleninę, przyprawy do smaku i jogurtu oraz majonez. Za pomocą silikonowej łopatki wymieszaj całość na jednolitą pastę. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki przegryzły się. Podawaj jako smarowidło na kanapki i grzanki albo jako dip. Smacznego :)
dip. Smacznego :)
Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz