Szparagi to zdecydowanie jedne z moich ulubionych sezonowych warzyw. Uwielbiam je pod każdą postacią i staram się codziennie wykorzystać je do innej potrawy. Tym razem przygotowałam pieczony omlet ze szparagami, pomidorkami i szynką. Bardzo smaczny i szybki do przygotowania. Jeżeli jeszcze nie jedliście omleta w takim wydaniu, koniecznie spróbujcie. Pięknie prezentuje się na stole i jest sycący. Możecie go przygotować zarówno na śniadanie, na kolację czy lekki obiad. Po więcej przepisów ze szparagami w roli głównej zajrzyj tutaj.
Składniki:
na 2-3 porcje
6-7 zielonych szparagów
2-3 plasterki szynki gotowanej lub dojrzewającej
4 duże jajka
5 pomidorków koktajlowych
3 łyżki mleka
2 łyżki twardego sera startego na tarce o grubych oczkach (np. cheddar, parmezan)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz do smaku
masło (ok. 1 łyżka)
Szparagi umyj, osusz, odłam zdrewniałe końcówki i sparz je we wrzątku przez minutę. Następnie przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plasterki, a pomidorki przekrój na pół. W misce roztrzep jajka za pomocą rózgi/trzepaczki. Do roztrzepanych jaj dodaj mleko, starty ser, szczypiorek oraz przyprawy do smaku, wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Średniej wielkości naczynie żaroodporne (ok. 15 cm x 15 cm) wysmaruj masłem. Na dnie ułóż pokrojoną szynkę, pomidorki oraz szparagi przekrojone na pół. Całość zalej mieszanką jajek, sera i przypraw, rozprowadź równomiernie. Na wierzch ułóż wiórki masła. Tak przygotowany omlet wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez ok. 15-20 minut. Masa powinna się dokładnie ściąć (w zależności od wielkości formy czas pieczenia może się wydłużyć). Omlet po upieczeniu pozostaw na 5 minut do lekkiego przestygnięcia i stężenia. Możesz go serwować na ciepło albo na zimno. Świetnie smakuje zarówno z ketchupem jak i ulubionymi sosami. Smacznego :)
0 comments:
Prześlij komentarz