Witajcie Kochani!
Dziś mam dla Was przepis na kolejne proste, pyszne i szybkie do przygotowania sezonowe ciasto. To jeden z tych wypieków, który w okresie letnim pojawia się u nas bardzo często do popołudniowej kawy. Jeżeli śledzicie mnie na Instagramie to być może widzieliście, jak pokazywałam kilka dni temu etapy przygotowania tego właśnie ciasta na #instastory. Tym razem postanowiłam połączyć rabarabar z brzoskwiniami i powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę. Słodkie brzoskwinie idealnie komponują się z lekko kwaśnym rabarbarem. Ja akurat wykorzystałam brzoskwinie z puszki bo miałam je w domu, Wy jednak śmiało wykorzystajcie świeże albo z domowych zapraw. Samo ciasto jest wilgotne, puszyste i miękkie, do tego warstwa rabarbarowo - brzoskwiniowa no i kruszonka. Kruszonka! Bo kto z Nas jej nie lubi ;)? Ciasto jest bardzo uniwersalne - możecie zabrać je ze sobą na działkę, na piknik albo do pracy. Jeżeli zechcecie upiec to ciasto, do czego oczywiście gorąco namawiam, to koniecznie dajcie mi znać jak smakowało :)
Jeżeli przepis spodobał Ci się, a jeszcze nie obserwujesz mnie na Facebook'u to zapraszam! Będziesz na bieżąco ze wszystkimi moimi inspiracjami kulinarnymi 😊
Jeżeli przepis spodobał Ci się, a jeszcze nie obserwujesz mnie na Facebook'u to zapraszam! Będziesz na bieżąco ze wszystkimi moimi inspiracjami kulinarnymi 😊
Składniki:
na formę 25 cm x 30 cm
albo tortownicę o średnicy 23 cm
1 szklanka = 250 ml
ciasto:
2, 5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru (jeżeli lubisz słodkie ciasta, dodaj więcej)
1 szklanka oleju
1/2 szklanki mleka
4 średniej wielkości jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2-3 łodygi rabarbaru
6 połówek brzoskwiń z puszki (w sezonie świeże brzoskwinie)
kruszonka:
3 łyżki schłodzonego masła
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
Zacznij od przygotowania kruszonki. Do miski dodaj schłodzone masło pokrojone w mniejsze kawałki, mąkę oraz cukier puder. Za pomocą noża lub czystej dłoni zagnieć kruszonkę, umieść ją na 10-15 minut w lodówce.
Rabarbar obierz i pokrój na 1-2 cm kawałki, brzoskwinie dobrze odsącz z syropu i pokrój w kostkę lub plasterki.
Zadbaj oto, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec partiami wsypuj cukier (połowę) i nie przerywając wciąż ubijaj.
Żółtka wraz z pozostałym cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią zmiksuj na jasną, puszystą masę. W następnym kroku dodaj mleko oraz olej, połącz na najniższych obrotach miksera. Teraz dodaj przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia. Ponownie zmiksuj na jednolitą masę, która finalnie powinna mieć dość gęstą konsystencję. Na koniec do ciasta stopniowo dodawaj ubite białka, delikatnie wymieszaj (za pomocą drewnianej łyżki albo na najniższych obrotach miksera). Formę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę i wyrównaj. Na ciasto ułóż rabarbar i brzoskwinie. Wierzch posyp kruszonką. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu ciasto możesz udekorować według uznania cukrem pudrem, lukrem albo ulubioną polewą. Ciasto rabarbarowe z brzoskwiniami jest miękkie, puszyste i za każdym razem bardzo szybko znika 😍 Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz