Dania z pary są smaczne i proste do przygotowania. Na parze można przygotować dosłownie wszystko, a największą tego zaletą są na pewno zdrowe, lekkostrawne posiłki, gotowe po ok. 20 minutach parowania :) Do tej pory korzystałam z garnka który miał w zestawie odpowiednią nakładkę. Niestety minusem tego była niewątpliwie ograniczona ilość parowanych składników na raz. Na szczęście od kiedy mam Tefal Cuisine Companion z parowarem śmiało przygotowuję za jednym razem obiad dla całej rodziny. Podobnie było i tym razem, postanowiłam skorzystać z młodych sezonowych warzyw, a jako dodatek wybrałam filet pstrąga łososiowego. Z tej ilości składników obiad przygotowałam dla siebie oraz dla dzieci. Tak naprawdę całość to bardziej 'sposób na' niż konkretny przepis bowiem możemy tutaj użyć swoich ulubionych warzyw, zamiast ryby wybrać np. filet z piersi kurczaka, a dobór przypraw oraz ziół zależy już tylko od naszego gustu.
Parowar Cuisine Companion pozwala przygotować zdrowe i smaczne posiłki dla całej rodziny. Dzięki dużemu koszykowi zewnętrznemu i pośredniej tacce umieszczanej nad misą parowara Cuisine Companion, można gotować na dwóch dodatkowych poziomach jednocześnie (patrz zdjęcie poniżej). Można przygotować nawet cztery dania w tym samym czasie, co będę prezentowała w osobnych wpisach :)
@Tefal Cuisine Companion #2
Młode warzywa gotowane na parze z pstrągiem łososiowym
Składniki:
dla 2-3 osób
1 duży filet pstrąga łososiowego /ok. 400g/
2-3 młode ziemniaki
2 młode marchewki
kilka rzodkiewek
10 zielonych szparagów
1 mała cukinia
kilka różyczek brokuła
1/2 czerwonej papryki
sól morska
świeżo mielony pieprz
kilka plastrów cytryny
koperek
Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Rybę myję, osuszam, oprószam solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem, skrapiam także delikatnie sokiem z cytryny. Ziemniaki dokładnie szoruję, przekrawam na pół i każdą połówkę na 3 części. Rzodkiewkę kroję na ćwiartki, marchew oraz paprykę w słupki, brokuła dzielę na różyczki, ze szparagów usuwam zdrewniałe końcówki. Cukinię wraz ze skórką po dokładnym oczyszczeniu kroję w grube plastry. Do misy CC wlewam 750 ml wody i umieszczam wewnętrzny koszyk do gotowania na parze do którego przekładam pokrojone wcześniej młode ziemniaki przyprószone solą morską, zamykam pokrywę. Do zewnętrznego koszyka do gotowania na parze przekładam pozostałe warzywa (oprócz szparagów), które do smaku posypuję suszonymi ziołami. Zewnętrzny koszyk przykrywam pokrywką i nakładam na Cuisine Companion. Włączam program do gotowania na parze P2 na 25 minut. W między czasie rybę przekładam na środkową tackę do gotowania na parze, układam na niej dodatkowo plastry cytryny oraz posiekany koperek. Po 10 minutach gotowania dokładam środkową tackę na zewnętrzny koszyk, dokładam także do pozostałych warzyw szparagi i kontynuuję program.
Rybę z warzywami serwuję po lekkim przestygnięciu w towarzystwie ulubionych sosów, np. jogurtowo-ziołowego.
Tradycyjny sposób przygotowania:
Rybę myję, osuszam, oprószam solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem,
skrapiam także delikatnie sokiem z cytryny. Ziemniaki dokładnie szoruję,
przekrawam na pół i każdą połówkę na 3 części. Rzodkiewkę kroję na
ćwiartki, marchew oraz paprykę w słupki, brokuła dzielę na różyczki, ze
szparagów usuwam zdrewniałe końcówki. Cukinię wraz ze skórką po
dokładnym oczyszczeniu kroję w grube plastry.
W garnku z sitkiem do parowania zagotowuję wodę (woda nie może dotykać dna sitka). W sitku układam warzywa, na przemian, przyprószam solą, przykrywam pokrywką i paruję ok. 20 minut. W drugim garnku z gotującą wodą i sitkiem umieszczam rybę, przykrywam pokrywką i gotuję ok. 15 minut. Warzywa i rybę układam na talerzu, posypuję świeżym koperkiem i podaję.
Smacznego!
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz