Sezon na rabarbar w pełni, nieodłącznie kojarzy mi się z cudownym okresem wiosenno-letnim. Staram się korzystać jak najwięcej i tym razem przygotowałam domową granolę rabarbarową. Bardzo łatwa i szybka do zrobienia, a do tego pożywna i wartościowa. Świetnie komponuje się z mlekiem oraz jogurtem. Taka domowa granola jest niezastąpionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju owsianek, jaglanek czy też deserów. Jeżeli jednak lubicie tak bardzo granolę jak ja na pewno przyznacie mi rację, że najlepiej smakuje sama wyjadana ze słoika garściami. Często przekładam ją także do małego pojemnika, wkładam do torebki i zabieram ze sobą na wynos, np. do pracy, na spacer z dziećmi lub kiedy jedziemy na wycieczkę za miasto. Tak było także i tym razem.
Dziś rano miałam umówioną wizytę u fryzjera. Z racji tego, że trochę zaspałam, a w domu do ogarnięcia były jeszcze dzieci, nie zdążyłam zjeść śniadania. Przełożyłam więc do pojemnika kilka łyżek jogurtu naturalnego, dodałam świeże owoce oraz granolę rabarbarową. Tak przygotowany pojemniczek wzięłam ze sobą na wynos i czym prędzej udałam się do umówionego salonu. W między czasie kiedy zaprzyjaźniony fryzjer przeprowadzał na mojej głowie kilkuetapowy zabieg odżywczy ja miałam kilka chwil dla siebie. Zajęłam więc wygodne miejsce w kąciku gdzie stały wolne fotele fryzjerskie oddałam się lekturze i ze smakiem zjadłam moje 'śniadanie'. Po ponad dwugodzinnej wizycie u fryzjera mogłam nareszcie wrócić do domu i zjeść porządny posiłek. Jednak kolejny raz przekonałam się, że dobrze mieć w zapasie takie zdrowe, domowe smakołyki, które idealnie sprawdzą się w sytuacji kiedy dopadnie Cię mały głód.
Zerknijcie koniecznie także na inne przepisy na domową granolę, które można znaleźć na blogu
Składniki:
200 g rabarbaru (wybieram te mocno różowe łodygi)
4-5 łyżek cukru trzcinowego
2 łyżki wody
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
3 łyżki sezamu
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki ziaren słonecznika
u mnie dodatkowo garść jagód goji
Rabarbar oczyszczam, myję, osuszam i kroję w kawałki o długości ok. 1 cm. Do rondelka dodaję rabarbar, cukier trzcinowy oraz wodę, gotuję na niewielkim ogniu często mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie rondelek przykrywam pokrywką i gotuję przez 5-10 minut, aż rabarbar zmięknie. Kolejno wyłączam grzanie i rozgniatam całość widelcem lub miksuję blenderem, aby uzyskać rabarbarowy mus. Do miski dodaję suche składniki: płatki owsiane, sezam, pestki dyni oraz ziarna słonecznika, na koniec dodaję mus. Masę bardzo dokładnie mieszam, wszystkie ziarna powinny dobrze połączyć się z musem rabarbarowym. Dużą blachę, najlepiej taką płaską z piekarnika wykładam papierem do pieczenia i rozprowadzam równomiernie masę. Całość wstawiam do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika (funkcja grzanie góra-dół) i piekę przez ok. 25-35 minut. Ważne, aby co jakieś 7-8 minut przemieszać całość ponieważ granola łatwo się przypala. Kiedy całość będzie miała lekko złocisty kolor wyjmuję blachę z piekarnika i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Do przestygniętej granoli dodaję jagody goji, mieszam i przekładam do szczelnego pojemnika. Zużywam na bieżąco jako dodatek do mleka, owsianki, koktajli itp. Taka granola może postać do 2 tygodni w suchym i ciemnym miejscu.
0 comments:
Prześlij komentarz