Od kiedy pamiętam klasyczny śledź z cebulką w oleju zawsze pojawiał się na domowych imprezach
i na świątecznym stole. Po latach nic się nie zmieniło, a śledzik w takiej najprostszej formie dalej jest moim faworytem. Cały sekret smaku tych śledzi tkwi w namoczeniu ich w wodzie z mlekiem, dzięki temu stają się delikatne i kruche. Najlepiej przygotować je 2-3 dni wcześniej, aby smaki dobrze się przegryzły.
Składniki:
6-8 płatów śledziowych solonych
2 średnie cebule
1 szklanka mleka
1 szklanka zimnej wody
3 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
świeżo mielony pieprz
1 - 1, 5 szklanki oleju rzepakowego
Śledzie kroję w 2-3 cm paseczki przekładam do miski i zalewam wodą oraz mlekiem.
Moczę je kilka godzin, następnie odcedzam i osuszam.
W między czasie cebulę kroję w drobną kostkę albo w piórka.
W wysokim naczyniu, a najlepiej w dużym słoiku układam na dnie warstwę śledzi, przyprószam je świeżo mielonym pieprzem, na to układam cebulę i dodaję liść laurowy oraz ziele angielskie.
Tworzę w ten sam sposób kolejne 2-3 warstwy, aż do wykończenia wszystkich składników.
Na koniec całość zalewam olejem rzepakowym, aby dokładnie pokrył wszystkie warstwy.
Słoik, naczynie pod przykryciem wstawiam do lodówki na 24-48 godzin, aby smaki dokładnie przegryzły się, następnie przekładam całość do miseczki lub na półmisek i śledzie są gotowe do podania.
Śledzie kroję w 2-3 cm paseczki przekładam do miski i zalewam wodą oraz mlekiem.
Moczę je kilka godzin, następnie odcedzam i osuszam.
W między czasie cebulę kroję w drobną kostkę albo w piórka.
W wysokim naczyniu, a najlepiej w dużym słoiku układam na dnie warstwę śledzi, przyprószam je świeżo mielonym pieprzem, na to układam cebulę i dodaję liść laurowy oraz ziele angielskie.
Tworzę w ten sam sposób kolejne 2-3 warstwy, aż do wykończenia wszystkich składników.
Na koniec całość zalewam olejem rzepakowym, aby dokładnie pokrył wszystkie warstwy.
Słoik, naczynie pod przykryciem wstawiam do lodówki na 24-48 godzin, aby smaki dokładnie przegryzły się, następnie przekładam całość do miseczki lub na półmisek i śledzie są gotowe do podania.
0 comments:
Prześlij komentarz