Sałatka z jajkami przepiórczymi, rukolą i płatkami migdałów

Łatwy przepis na wspaniałą sałatkę z jajkiem przepiórczym, rukolą i prażonymi płatkami migdałów, którą przygotujecie błyskawicznie. Wielkanoc już za kilka dni i myślę, że taka sałatka będzie doskonałym pomysłem na lekkie i zdrowe świąteczne śniadanie.
W czasie kiedy zagotują się jajka zdążymy przygotować pozostałe składniki oraz sos.
Moim zdaniem świetnie odnajduje się tu miodowy sos vinegret, jeżeli jednak macie swój ulubiony przepis na sos to śmiało z niego skorzystajcie, polecam Wam także smakowe oliwy, które świetnie pasują do tego typu sałatek.

Pogoda za oknem nie rozpieszcza więc przyda Nam się dodatkowo trochę koloru, zdrowia i wiosny na talerzu!


Składniki:
na 2 porcje 

100 g rukoli
50 g płatków migdałów
10-12 jajek przepiórczych
 10-12 pomidorków koktajlowych

inne opcjonalne dodatki według uznania:
papryka, mix sałat, ogórek, oliwki, brokuł

sos:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu


Jajka przepiórki gotuję na twardo (wystarczą 3-4 minuty od zagotowania wody).
Po zagotowaniu przekładam na kilka minut do zimnej wody, następnie obieram i przekrawam na pół.

Patelnię teflonową mocno rozgrzewam i prażę na niej kilka minut płatki migdałów, aż uzyskają kolor złocisty. Często mieszam, aby się nie przypaliły.
Rukolę myję, osuszam i układam na talerzach. Pomidorki kroję i wraz z jajkami układam na rukoli, całość posypuję prażonymi płatkami migdałów.

Wszystkie składniki na sos mieszam ze sobą i bezpośrednio przed podaniem polewam nim sałatkę.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz