Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę z kurczakiem, ananasem i prażonym słonecznikiem.
Jest bardzo smaczna, skradła od razu moje serce :)
Dodatek ananasa wnosi przyjemną nutę słodyczy, sałatka świetnie pasuje na wiosenne oraz letnie dni. Przy tym wszystkim jest lekka w smaku, a jednocześnie bardzo syci.
W ostatnim czasie często biegam i kiedy wracam zmęczona i głodna po treningu do domu, a w lodówce jest ta sałatka od razu po nią sięgam, bardzo szybko zaspakaja tak zwany pierwszy głód :) Polecam Wam kurczaka doprawiać według własnych upodobań, możecie użyć gotowej mieszanki przypraw do kurczaka albo kebab-gyros, ja oczywiście podałam swoje przyprawy, ale jeśli macie ochotę na jakieś inne nie bójcie się ich dodać.
W ostatnim czasie często biegam i kiedy wracam zmęczona i głodna po treningu do domu, a w lodówce jest ta sałatka od razu po nią sięgam, bardzo szybko zaspakaja tak zwany pierwszy głód :) Polecam Wam kurczaka doprawiać według własnych upodobań, możecie użyć gotowej mieszanki przypraw do kurczaka albo kebab-gyros, ja oczywiście podałam swoje przyprawy, ale jeśli macie ochotę na jakieś inne nie bójcie się ich dodać.
Spróbujcie zabrać porcję ze sobą zamiast kanapki do pracy, jestem więcej niż pewna, że Wam bardzo posmakuje! :)
Składniki:
1 średnia główka sałaty lodowej
5-6 plastrów ananasa z puszki
2 garście ziarna słonecznika (ok. 100 g)
2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 300 g)
2-3 łyżki majonezu (można podmienić na majonez light)
2 łyżki soku z zalewy ananasa
sól
świeżo mielony pieprz
przyprawy do kurczaka:
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
pierś z kurczaka można doprawić według własnych upodobań
Pierś z kurczaka kroję w paski, a następnie w kostkę o grubości ok. 1 cm x 1 cm.
Mięso starannie nacieram przyprawami i pod przykryciem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
(Jeżeli bardzo się spieszymy można pominąć ten krok)
Suchą patelnię teflonową mocno rozgrzewam, przekładam na nią ziarno słonecznika, zmniejszam ogień i często mieszając prażę słonecznik, aż uzyska kolor złocisty i zacznie przyjemnie pachnieć.
Słonecznik od razu przekładam na talerz do ostygnięcia.
Rozgrzaną patelnię wykorzystuję dalej do usmażenia mięsa, ja robię to bez użycia tłuszczu.
Mięso smażę ok. 8-10 minut, aż się zetnie i straci swoją surowość, następnie przekładam na talerz.
Sałatę lodową rwę na mniejsze kawałki, można ją także przeciąć na 4 części i drobno pokroić.
Krążki ananasa odcedzam z zalewy i kroję w paski.
W małej miseczce przygotowuję sos do sałatki, majonez łączę z sokiem z puszki ananasów, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki przekładam do dużej miski: sałatę lodową, pierś z kurczaka, ananasa oraz ziarno słonecznika, całość polewam sosem i mieszam, aby wszystkie składniki dobrze się nim obtoczyły.
Sałatkę przed podaniem polecam schłodzić w lodówce.
Jest naprawdę świetnym dodatkiem do śniadania lub kolacji, można ją zabrać ze sobą zamiast kanapki do pracy lub serwować podczas domowej imprezy.
Moje uwagi:
Ziarno słonecznika można podmienić na orzechy np. włoskie, laskowe albo pistacje.
Należy je jednak wcześniej również uprażyć na rozgrzanej patelni lub w piekarniku.
Moje uwagi:
Ziarno słonecznika można podmienić na orzechy np. włoskie, laskowe albo pistacje.
Należy je jednak wcześniej również uprażyć na rozgrzanej patelni lub w piekarniku.
0 comments:
Prześlij komentarz