Mango lassi to jeden z moich ulubionych napojów, jest intensywny w smaku, orzeźwiający..po prostu pyszny! Dobrze sprawdza się jako napój do śniadania oraz w upalne dni. Uwielbiam go za piękny kolor, szybkie przygotowanie oraz cudowny smak. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście go przyrządzić, musicie szybko nadrobić zaległości. Mango lassi zrobicie w mniej niż 5 minut we własnej kuchni. Potrzebny będzie dojrzały, bardzo miękki owoc mango oraz kilka innych składników, które znajdziecie poniżej w przepisie.
Składniki:
na 2 porcje
1 duże, dojrzałe mango
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka 2, 0 % lub wody
szczypta kardamonu
Jogurt naturalny przekładam do blendera, dodaję mleko, szczyptę kardamonu oraz dojrzałe mango pokrojone w kostkę. Całość miksuję na gładką, aksamitną masę.
Napój przelewam do szklanek, posypuję odrobiną kardamonu i podaję.
Moje porady:
W razie potrzeby całość można dosłodzić,
moje mango było bardzo słodkie więc pominęłam tę opcję.
Ilość poszczególnych składników tak naprawdę warto dostosować według własnych upodobań,
w zależności od tego jaką konsystencję i strukturę napoju chcemy uzyskać.
w zależności od tego jaką konsystencję i strukturę napoju chcemy uzyskać.
0 comments:
Prześlij komentarz