Sezon na szparagi zaczyna się na dobre, a ja z racji tego, że bardzo je lubię zaczynam namiętnie eksperymentować w kuchni i dodaję je do wszystkiego ;) ostatnio zrobiłam nawet deser ze szparagami i sałatkę na słodko, ale o tym innym razem. Dziś zapraszam na jajecznicę, klasyczne śniadanie, które większość z Nas przygotowuje w weekend. Aby jajecznica była kolorowa, treściwa i wartościowa można do niej dodać ulubione warzywa, w sezonie polecam szparagi, które świetnie smakują połączone z jajkiem. Całość przygotowuje się bardzo szybko, a najlepiej smakuje z pomidorem i kromką świeżego pieczywa.
Składniki:
na 2 porcje
4-6 jaj
1 średnia cebula
6-8 zielonych szparagów
sól do smaku
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka masła
Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końcówki i kroję na 2-3 cm kawałki.
Na patelni rozgrzewam masło i obsmażam na nim 2-3 minuty szparagi, następnie dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę i jeszcze chwilę duszę całość razem.
Na koniec wbijam jaja, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i czekam, aż się zetną.
Jajecznicę podaję od razu po zrobieniu np. z pomidorkami koktajlowymi i świeżym pieczywem.
0 comments:
Prześlij komentarz