Bardzo lubię połączenie jajek i wędzonego łososia, dlatego postanowiłam zaproponować Wam taką przystawkę na Wielkanocny stół. Jaja przygotowane w taki sposób bardzo ładnie prezentują się na talerzu, są smaczne, a co najważniejsze robi je się bardzo szybko.
Składniki:
5 jaj
100 g łososia wędzonego
1 łyżka posiekanego koperku
świeżo mielony pieprz
2-3 łyżki majonezu
do dekoracji:
rzodkiewka, koperek
Jajka gotuję na twardo przez ok. 8-10 minut, następnie zdejmuję z ognia i
od razu zalewam zimną wodą. Kiedy jaja ostygną obieram je i kroję
wzdłuż na pół. Łyżeczką wyjmuję delikatnie żółtka, przekładam do miseczki i rozgniatam je widelcem.
Łososia oraz koperek drobno siekam i wraz z majonezem dodaję do żółtek, dobrze mieszam, doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Wydrążone białka uzupełniam farszem, ozdabiam rzodkiewką oraz koperkiem, układam na półmisku i od razu podaję albo wstawiam pod przykryciem do lodówki, gdzie jaja czekają na swoją kolej.
0 comments:
Prześlij komentarz