Smaczna i łatwa w przygotowaniu propozycja na śniadanie, obiad albo deser.
Ananas w cieście naleśnikowym jest dość słodki, ale je się go z wielką przyjemnością.
Bardzo fajny pomysł na posiłek dla dziecka, myślę jednak, że dorosłym także posmakuje :)
Takie ananasowe placuszki bardzo często przygotowuję wtedy kiedy zostanie mi w lodówce otwarta puszka ananasów, np. po przygotowaniu jakiejś sałatki.
Składniki:
1 puszka ananasów w plastrach
1 jajo
1/2 szklanki szklanki mleka
1/2 szklanki soku z puszki ananasów
1, 5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.
Jajo roztrzepuję, dodaję do niego sok z ananasów oraz mleko, mieszam. Suche składniki dodaję do mokrych i mieszam rózgą, aby ciasto miało jednolitą konsystencję.
Plastry ananasa zanurzam w gęstym cieście i smażę na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż będą złociste, Odsączam je na ręczniczku papierowym, posypuję cukrem pudrem i podaję.
Moje uwagi:
Ciasto powinno mieć zdecydowanie gęstszą konsystencję niż ciasto na naleśniki (w razie potrzeby należy dodać 1-2 łyżkę mąki więcej).
Takie placuszki ananasowe bardzo fajnie smakują także na zimno, można je zabrać ze sobą np.
na wynos jako przekąskę.
0 comments:
Prześlij komentarz