Kokosowe serduszka z czekolady

Kokosowe serduszka z czekolady to prawdziwa gratka dla wielbicieli kokosu. Przygotowanie takich domowych czekoladek jest banalnie proste, a w smaku są o niebo lepsze od sklepowych. 
Ja wykorzystałam foremki w kształcie serca, sprawdzą się tutaj jednak także inne kształty,
 ważne, aby foremki były silikonowe.

Czekoladki odpowiednio zapakowane będą świetnym prezentem, pięknie ozdobią każdy tort czy deser, no i w końcu świetnie sprawdzą się do południowej kawy.

Składniki:

1-2 tabliczki czekolady mlecznej
 3-4 łyżki wiórek kokosowych

dodatkowo potrzebne będą silikonowe foremki w kształcie serca
np. do muffinów

Czekoladę dzielę na mniejsze części, przekładam do żaroodpornej miseczki i roztapiam w kąpieli wodnej.
(Na garnek z gorącą wodą ustawiam miseczkę i tak długo mieszam czekoladę, aż się rozpuści.
Zazwyczaj zajmuje to ok. 6-8 minut.
Czynność tę można również wykonać w mikrofali wtedy idzie o wiele szybciej)
Do miski dodaję 2-3 łyżki wiórek kokosowych i dokładnie je rozprowadzam w czekoladzie.
Tak przygotowaną masę przekładam do foremek na wysokość ok. 5 mm i dokładnie równam
 (ja dodatkowo posypałam jeszcze wierzch czekoladek wiórkami).
 Foremki wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby czekoladki dobrze zastygły.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

5 comments: