Kokosowe serduszka z czekolady to prawdziwa gratka dla wielbicieli kokosu. Przygotowanie takich domowych czekoladek jest banalnie proste, a w smaku są o niebo lepsze od sklepowych.
Ja wykorzystałam foremki w kształcie serca, sprawdzą się tutaj jednak także inne kształty,
ważne, aby foremki były silikonowe.
Czekoladki odpowiednio zapakowane będą świetnym prezentem, pięknie ozdobią każdy tort czy deser, no i w końcu świetnie sprawdzą się do południowej kawy.
Składniki:
1-2 tabliczki czekolady mlecznej
3-4 łyżki wiórek kokosowych
dodatkowo potrzebne będą silikonowe foremki w kształcie serca
np. do muffinów
Czekoladę dzielę na mniejsze części, przekładam do żaroodpornej miseczki i roztapiam w kąpieli wodnej.
(Na garnek z gorącą wodą ustawiam miseczkę i tak długo mieszam czekoladę, aż się rozpuści.
Zazwyczaj zajmuje to ok. 6-8 minut.
Czynność tę można również wykonać w mikrofali wtedy idzie o wiele szybciej)
Do miski dodaję 2-3 łyżki wiórek kokosowych i dokładnie je rozprowadzam w czekoladzie.
Tak przygotowaną masę przekładam do foremek na wysokość ok. 5 mm i dokładnie równam
(ja dodatkowo posypałam jeszcze wierzch czekoladek wiórkami).
Foremki wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby czekoladki dobrze zastygły.
Ale one piękne :)
OdpowiedzUsuńjakie śliczniutkie serducha:)
OdpowiedzUsuńCudowne czekoladki :-)
OdpowiedzUsuńNa Dzień Kobiet miło by było dostać taki słodki prezent :)
OdpowiedzUsuńurocze :)
OdpowiedzUsuń