Smaczne, wiosenne śniadanie, a także ciekawa propozycja na Wielkanoc.
Jajko podane w trochę innej formie, zapiekane w papryce z ulubionymi dodatkami posmakuje większości z Nas. Przygotowuje je się bardzo szybko, można dodać swoje ulubione składniki, a całość bardzo ładnie prezentuje się na talerzu.
Jeżeli przepis, a właściwie sposób wykonania Was zainteresował zapraszam także na
Składniki:
na 2 porcje
2 czerwone papryki
2 plastry szynki
4 jaja
1 łyżeczka masła
posiekany szczypior
sól
świeżo mielony pieprz
Zaczynam od nastawienia piekarnika na 200 stopni C.
W czasie kiedy piekarnik rozgrzewa się myję papryki, przekrawam wzdłuż na pół (wraz z ogonkami) i pozbawiam gniazd nasiennych.
Do każdej połówki dodaję trochę masła (ok. 1/4 łyżeczki), pokrojoną w kostkę szynkę i posiekany szczypior. Tak przygotowane papryki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie do każdej połówki wbijam jajko (polecam jajo najpierw wbić do filiżanki, a następnie przelać do papryki, moim zdaniem tak idzie to sprawniej).
Na koniec jajo oprószam solą oraz pieprzem, wstawiam do rozgrzanego piekarnika i zapiekam przez ok. 15-20 minut, aż jajka się zetną.
Papryki po wyciągnięciu posypuję jeszcze szczypiorkiem, podaję od razu póki ciepłe z kromką świeżego pieczywa.
Bardzo fajny pomysł na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńNo, proszę. Można pięknie i smacznie podać np. na niedzielne śniadanie :) Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym taką papryczkę zjadła na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPyszne i kolorowe! Cudowne śniadanko!
OdpowiedzUsuń