Wczoraj prezentowałam jaja faszerowane suszonymi pomidorami, a dziś zapraszam na jajka w najprostszej postaci faszerowane żółtym serem. Przyrządzam je od dawna, smakują świetnie, a kiedy serwuję je gościom zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tak przygotowane jajka zasmakują nawet dzieciom, no bo przecież kto nie lubi żółtego sera ;)
Inne pomysły na faszerowane jajka znajdziecie klikając > TU
Składniki:
5 jaj
3-4 łyżki startego sera żółtego
1 łyżka posiekanej zieleniny (koperek, szczypior, rzeżucha)
świeżo mielony pieprz
sól
1-2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
Jajka gotuję na twardo przez ok. 8-10 minut, następnie zdejmuję z ognia i
od razu zalewam zimną wodą. Kiedy jaja ostygną obieram je i kroję
wzdłuż na pół. Łyżeczką wyjmuję delikatnie żółtka, przekładam do miseczki i rozgniatam je widelcem, dodaję starty ser żółty (u mnie na grubych oczkach tarki). Dodają także majonez i jogurt oraz przyprawy, całość dokładnie mieszam, na koniec dodaję posiekany koperek, zostawiając trochę do dekoracji.
Tak przygotowanym nadzieniem faszeruję białka, przyprószam koperkiem oraz świeżo mielonym pieprzem, układam na półmisku/talerzu i podaję.
Jeżeli będziemy chcieli jajka
przygotować kilka godzin wcześniej należy je dobrze zabezpieczyć folią
aluminiową lub folią spożywczą i przetrzymywać w lodówce do czasu
podania.
Takich jajek jeszcze nie jadłam. Muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńKochanie - kolejna wspaniała propozycja na Wielkanoc :) ! Fajnych inspiracji nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńJajka na różne sposoby to teraz Nr 1. Fajnie. Jest tyle możliwości. Twoje jajka z delikatnym farszem dla mnie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie :D Właśnie dopadł mnie mały głód i robię podobne, bo mam resztki tartego sera w lodówce :)
OdpowiedzUsuńSmacznego;-)
Usuń