Jajka faszerowane żółtym serem

Wczoraj prezentowałam jaja faszerowane suszonymi pomidorami, a dziś zapraszam na jajka w najprostszej postaci faszerowane żółtym serem. Przyrządzam je od dawna, smakują świetnie, a kiedy serwuję je gościom zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tak przygotowane jajka zasmakują nawet dzieciom, no bo przecież kto nie lubi żółtego sera ;)

Inne pomysły na faszerowane jajka znajdziecie klikając > TU


Składniki:

 5 jaj
3-4 łyżki startego sera żółtego
1 łyżka posiekanej zieleniny (koperek, szczypior, rzeżucha)
 świeżo mielony pieprz
sól
1-2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

 Jajka gotuję na twardo przez ok. 8-10 minut, następnie zdejmuję z ognia i od razu zalewam zimną wodą. Kiedy jaja ostygną obieram je i kroję wzdłuż na pół. Łyżeczką wyjmuję delikatnie żółtka, przekładam do miseczki i rozgniatam je widelcem, dodaję starty ser żółty (u mnie na grubych oczkach tarki). Dodają także majonez i jogurt oraz przyprawy, całość dokładnie mieszam, na koniec dodaję posiekany koperek, zostawiając trochę do dekoracji.

Tak przygotowanym nadzieniem faszeruję białka, przyprószam koperkiem oraz świeżo mielonym pieprzem, układam na półmisku/talerzu i podaję.

Jeżeli będziemy chcieli jajka przygotować kilka godzin wcześniej należy je dobrze zabezpieczyć folią aluminiową lub folią spożywczą i przetrzymywać w lodówce do czasu podania.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

6 comments:

  1. Takich jajek jeszcze nie jadłam. Muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochanie - kolejna wspaniała propozycja na Wielkanoc :) ! Fajnych inspiracji nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jajka na różne sposoby to teraz Nr 1. Fajnie. Jest tyle możliwości. Twoje jajka z delikatnym farszem dla mnie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zainspirowałaś mnie :D Właśnie dopadł mnie mały głód i robię podobne, bo mam resztki tartego sera w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń