Jaja faszerowane przygotowuję chętnie nie tylko na Wielkanoc, ale także na rodzinne imprezy czy podczas weekendu na śniadanie. To naprawdę fajny pomysł, aby podać jajko trochę inaczej, a dodawać możemy za każdym razem to co akurat mamy w lodówce. Tym razem jajka nadziałam pastą z suszonych pomidorów, dodałam odrobinę koperku, ale można zastąpić go swoją ulubioną zieleniną albo całkowicie pominąć.
Składniki:
5 jaj
5-6 suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka posiekanego koperku
świeżo mielony pieprz
sól
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
Jajka gotuję na twardo przez ok. 8-10 minut, następnie zdejmuję z ognia i od razu zalewam zimną wodą. Kiedy jaja ostygną obieram je i kroję wzdłuż na pół. Łyżeczką wyjmuję delikatnie żółtka i przekładam do misy blendera wraz z suszonymi pomidorami, koperkiem, majonezem i jogurtem naturalnym. Całość miksuję na jednolitą pastę, na koniec doprawiam solą oraz pieprzem, w razie potrzeby dodaję jeszcze trochę majonezu, ponownie miksuję.
Tak przygotowaną pastą faszeruję białka, przyprószam koperkiem, układam na półmisku/talerzu i podaję.
Moje porady:
Moje porady:
Polecam pastę przełożyć do szprycy, dzięki temu nasze jajka będą ładniej się prezentowały.
Jeżeli będziemy chcieli jajka przygotować kilka godzin wcześniej należy je dobrze zabezpieczyć folią aluminiową lub folią spożywczą i przetrzymywać w lodówce do czasu podania.
Pysznie nadziane!.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują, kocham suszone pomidory ale na takie połączenie bym nie wpadła :) Super !!!!
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie !!! cudowny blog
OdpowiedzUsuńhttp://nikoladrozdzi.blogspot.com/
bardzo smaczne nadzienie w jajeczkach :)
OdpowiedzUsuńJuż takie robiłam i smakują rewelacyjnie :-) pięknie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńTo już wiem jakie jajka (tuż obok tuńczykowych, paprykowych i pieczarkowych) pojawią się na moim wigilijnym stole :) dzięki Tysiu!
OdpowiedzUsuńPolecam! zwłaszcza jeżeli lubimy suszone pomidory:)
UsuńMniam ... Jajka bardzo pięknie wyglądają, idealne na wielkanocny stół.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na dodanie suszonych pomidorów. Bardzo je lubię i myślę, że doskonale wpłyną na smak tych jajek :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na Wielkanoc, obok jajek z pieczarkami te zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuń