Dla miłośników lekkich i zdrowych sałatek mam kolejną propozycję, gdzie przyjemnie współgra ze sobą połączenie rukoli, sera typu feta oraz słodkich nasion granatu.
Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko, jest także uniwersalna - będzie pasowała zarówno na śniadanie, lekką kolację czy przekąskę do pracy zamiast kanapki.
Ponadto pięknie prezentuje się na talerzu i przywołuje mi już na myśl wiosnę, za którą jak sądzę tęskni większość z Nas :)
Składniki:
na 1 porcje
garść rukoli
50 g sera typu feta
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki nasion granatu
ulubione kiełki
dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
Rukolę myję, osuszam i układam na talerzu.
Ser feta kroję w kostkę i wraz z nasionami granatu oraz kiełkami układam na rukoli.
Pestki dyni prażę kilka minut na teflonowej patelni do momentu, aż będą złociste, posypuję nimi całość.
Składniki na sos dokładnie mieszam np. w zamkniętym słoiczku, aby dokładnie się połączyły.
Sałatkę polewam sosem bezpośrednio przed podaniem, smacznego :)
Komentarze