Dwuskładnikowe ciasteczka bananowo-owsiane miałam już w planach od dawna. Przepis na nie znalazłam dawno temu w sieci i przez dłuższy czas nie mogłam się zabrać, aby je upiec.
Jak to bywa w przypadku ciasteczek owsianych to tylko chwila moment, a później cieszymy się ciekawym smakiem i możemy je podjadać bez większych wyrzutów sumienia ;)
Jeżeli chcemy możemy tutaj dodać posiekane orzechy, dosłodzić całość miodem lub stewią.
Składniki:
na ok. 12-15 ciasteczek
2 duże dojrzałe banany
1 szklanka płatków owsianych
opcjonalne dodatki:
posiekane orzechy
miód, stewia itp.
opcjonalne dodatki:
posiekane orzechy
miód, stewia itp.
Banany rozdrabniam blenderem lub rozgniatam dokładnie widelcem na "papkę", następnie mieszam je z płatkami owsianymi.
Jeżeli jest potrzeba dodaję trochę więcej płatków owsianych, aby konsystencja ciasta była dość zwarta. (Masę w tym momencie lubię pozostawić na 10 minut, aby płatki trochę napęczniały.)
Blachę wykładam matą silikonową lub papierem do pieczenia, formuję kule wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczam i układam w odstępach.
Blachę wykładam matą silikonową lub papierem do pieczenia, formuję kule wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczam i układam w odstępach.
Ciasteczka piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 minut.
Po upieczeniu delikatnie zsuwam je na metalową kratkę-ruszt pozostawiam do ostygnięcia, przechowuję do 2-3 dni w szczelnym pojemniku hermetycznym.
Moim zdaniem najlepiej smakują na drugi dzień ;)
Takie proste są najlepsze, bardzo lubię takie ciasteczka zabierać na spacery do lasu :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńKopiuję przepis!!! Super pomysłi taki prosty! :D Dzięki :D
OdpowiedzUsuńoj, oj! Baaardzo ja takie ciacha lubię, omnomn :)
OdpowiedzUsuńJa do swoich dodaję jeszcze żurawinkę i wiórki kokosowe. Przepyszne, polecam ;)
OdpowiedzUsuń