Zapraszam Was dziś na kolorową i bardzo smaczną sałatkę z kaszy jaglanej.
Wyrazista rukola świetnie komponuje się ze słodką pomarańczą oraz dojrzałymi nasionami granatu.
Całość dopełnia lekki dressing oraz chrupiące orzechy włoskie.
Sałatka przyjemnie smakuje zwłaszcza o tej porze roku, przygotowałam ją w ramach drugiego śniadania i zakochałam się w niej po uszy ;)
Składniki:
na 1 porcję
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej np. Kupiec
1/2 szklanki orzechów włoskich (posiekanych lub w całości)
1 garść rukoli
1 pomarańcza
1 mały granat
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy dijon
szczypta soli
pieprz
Zaczynam od przygotowania dressingu.
Do miseczki dodaje oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz musztardę, dokładnie mieszam do połączenia się składników. Dodaję także szczyptę soli i świeżo mielony pieprz.
Na talerz lub półmisek wykładam ugotowaną kaszę jaglaną, następnie układam rukolę, na to pomarańczę pokrojoną na mniejsze kawałki i pozbawioną białych błonek oraz nasiona granatu.
Całą sałatkę polewam sosem oraz posypuję orzechami włoskimi, od razu podaję.
sałatka genialna, wszystkie moje smaki! pyszna!
OdpowiedzUsuńKolejna pyszna propozycja Justynko, ja tylko bez orzechów włoskich bo jestem na nie uczulona, ale laskowe też można dać, co nie :-)
OdpowiedzUsuńRukola i pomarańcza - to brzmi bardzo intrygująco :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :) chociaż nie przepadam za połączeniem z owocami, ta propozycja wydaje się być dość ciekawa :D
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła takie danie:) wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie !!
OdpowiedzUsuńchętnie bym wpałaszowała taką porcję na drugie śniadanie.
uwielbiam rukolę, uwielbiam kaszę.
to musi być to ! :D
Wygląda przepysznie. Wszystkie moje ulubione składniki! Na pewno wypróbuje przepis! :)
OdpowiedzUsuńKolory zdecydowanie zachęcają do zjedzenia!: )
OdpowiedzUsuń