Po zrobieniu surówki w lodówce została mi połowa małej główki kapusty pekińskiej.
Postanowiłam przygotować z niej placki na obiad, które można podać jako samodzielne danie albo np. dodatek do gulaszu.
Placki są banalnie proste do zrobienia, a do tego tanie i ciekawe w smaku.
Serwowałam je z sosem jogurtowo-koperkowym, ale świetnie będzie tutaj pasował każdy inny sos o zdecydowanym smaku lub po prostu ketchup.
Składniki:
na ok. 10 dużych placków
ok. 200 g drobno posiekanej kapusty pekińskiej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
garść posiekanej natki pietruszki
2 jaja
2 jaja
pieprz
sól
olej do smażenia
Mąkę, jaja i mleko dokładnie mieszam, najlepiej zrobić to rózgą, aby nie było grudek.
Cebulę kroję w drobną kosteczkę, natkę pietruszki i kapustę pekińską drobno siekam, a czosnek przeciskam przez praskę.
Wszystkie składniki dodaję do przygotowanego ciasta (kapustę polecam dodawać stopniowo, aby nie było jej za dużo), doprawiam do smaku i dokładnie mieszam.
(Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać więcej mąki, jeżeli zbyt gęsta dolać trochę mleka)
Na patelni rozgrzewam olej i łyżką nakładam płaskie porcje ciasta formując kształtne placki.
Smażę z obydwu stron na złocisto, odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku i podaję z ulubionymi dodatkami.
Świetnie sprawdzi się tutaj sos jogurtowy, koperkowy lub czosnkowy.
Szukałam ciekawego przepisu na to, jak wykorzystać kapustę pekińską, bo mam jej zapas w lodówce i proszę, oto jest :)) Dziękuję, Justynko!
OdpowiedzUsuńDo usług Kasiu ;))
UsuńDziękuję Ci za inspirację:* Właśnie się zastanawiałam, w jaki sposób mogłabym wykorzystać zalegającą już od jakiegoś czasu w mojej lodówce pekinke :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie to wymyśliłaś. Lubię kapustę pekińską, ale nie wpadłabym na to, żeby przygotować z niej takie pyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis,jest fantastyczny! na pewno zrobię te placuszki.Pozdrawiam.Wiesia
OdpowiedzUsuńWiesiu polecam są smaczne :)
UsuńPozdrawiam,
Justyna