Przepyszne, lekkie i delikatne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonową nutą.
Zdrowsza alternatywa jako dodatek do kawy lub herbaty zamiast herbatników i czekolady.
Zdrowsza alternatywa jako dodatek do kawy lub herbaty zamiast herbatników i czekolady.
Świetne na przekąskę, idealne na wynos do pracy lub do szkoły.
Na blogu znajdziecie także
Składniki:
na ok. 10 ciasteczek
1 duże jabłko lub 2 małe
3/4 szklanki płatków owsianych
1 jajo
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka cynamonu
Jajo wbijam do miski i roztrzepuję widelcem.
Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach , dodaję do roztrzepanego jaja, mieszam.
Następnie dodaję miód, olej, płatki owsiane oraz cynamon, całość ponownie mieszam i zostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut, aby płatki spęczniały.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam łyżką niewielkie porcje ciasta i formuję płaskie ciasteczka.
Ciastka piekę przez ok. 12-15 minut, aż będą złociste, następnie delikatnie zsuwam je na kratkę-ruszt i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Przy zrobieniu większej ilości przechowuję je do 2-3 dni w metalowej puszce lub pojemniku hermetycznym.
uwielbiam ciasteczka owsiane :)
OdpowiedzUsuńNo takie , to można jeść! :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńświetne do chrupania:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Fantastyczne ciasteczka bez mąki, czyli takie zdrowe, lekkie i jakże chrupiące. Jednym słowem pyszne. Oj, schrupałabym....
OdpowiedzUsuńŚwietne,z pewnością rewelacyjnie smakują i kusząco pachną,a jabłka nadają im genialnego smaczku.Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńŚwietne. Z chęcią takie zrobię ▪
OdpowiedzUsuńSmakowicie chrupiące :)
OdpowiedzUsuńAleż by mi się one przydały, doskonała przekąska w pracy :)
OdpowiedzUsuńZnalazłam przepis tutaj i na pewno z niego skorzystam. Dzięki! :-)
OdpowiedzUsuńOjej po pierwsze, że są dietetyczne i z płatków owsianych (których kiedyś nie lubiłam, a ostatnio baaardzo polubiłam), są z jabłkiem, które bardzo lubię i z cynamonem, który ubóstwiam! One są po prostu dla mnie! :-))))))))
OdpowiedzUsuńPolecam w takim razie gorąco :-)
Usuńwłaśnie je zrobiłam na jutro do pracy, połowa już zjedzona :) pyszne
OdpowiedzUsuńCiesze się, że smakują i zachęcam do wypróbowania innych przepisów na ciasteczka owsiane :) pozdrawiam!
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńCzy mogę upiec takie wielkie ciacho w kształcie serca w formie sylikonowej???
Wyjdzie??
Witam,
UsuńZależy jak wielkie ma być to ciacho? Jeżeli forma jest średniej wielkości pokusiłabym się i spróbowała upiec.
Warto tylko pamiętać, aby warstwa ciasta nie była zbyt gruba. Na pewno wydłuży się też czas pieczenia.
Nie gwarantuję sukcesu, bo nigdy nie piekłam dużego "ciacha" z mamy na ciasteczka owsiane, ale jeżeli wyjdzie proszę dać znać co i jak :)
Pozdrawiam
J.
Ciasteczka pycha, dodałam kilka rodzynek i kilka poszatkowanych orzechów Polecam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:) cieszę się, że ciasteczka przypadły do gustu:)
UsuńPozdrawiam,
Justyna
A ja mam takie pytanie, przepraszam może głupie, ale czy te płatki owsiane to takie górskie, czy błyskawiczne? Bardzo proszę o odpowiedź i dziękuję :)
OdpowiedzUsuńWitam, pytanie jak najbardziej na miejscu :)
UsuńPłatki można dodać według uznania zarówno górskie jak i błyskawiczne, ja osobiście używam płatków owsianych górskich, ponieważ bardziej mi smakują :)
Pozdrawiam
Wspaniały przepis, ciasteczka zniknęły, zanim się obejrzałam. Zapraszam do mnie www.slodkamania.blogspot.com
OdpowiedzUsuńOprócz jabłka dodałam marchewki... Właśnie się pieką i muszę przyznać, że wyglądają cudownie :) Myślę, że wyjdą pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z dodatkiem marchewki, jestem ciekawa jak smakują:)
Usuń